nieuws

Als een boom valt, wie is dan aansprakelijk?

Een eik in je tuin of een mooie grote kastanjeboom: het ziet er vaak heel mooi uit, maar wat als zo'n boom een grote tak verliest of zelfs helemaal omvalt en daarbij gewonden vallen? Wie is dan aansprakelijk?Â
Het gebeurde zaterdag in Haarle waar een achtjarig meisje zwaargewond raakte toen een een boom omviel. De auto waarin ze zat werd geraakt door een tak die dwars door de voorruit van de auto ging. Het kind is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. 

Bomenrecht

De boom die viel, staat op particuliere grond. Toch is het niet vanzelfsprekend dat de eigenaar van die grond ook aansprakelijk is voor de geleden schade, zegt advocaat Jilles van Zinderen, gespecialiseerd in bomenrecht.  
"Iedere eigenaar is verantwoordelijk voor het onderhouden en laten controleren van zijn boom. Op het moment dat een boom schade veroorzaakt zonder dat er sprake is van goede controle of onderhoud, dan is de eigenaar aansprakelijk", aldus de advocaat.
"Veel particulieren zijn daar niet van op de hoogte. Bij gemeenten zit het vaak wel goed." Zo'n controle is helemaal niet ingewikkeld. aldus Van Zinderen. "Een visuele controle is voldoende, gewoon een keer rond de boom lopen en kijken naar scheuren en paddestoelen, dat soort zaken."

Goed gevoel door controle

Volgens de advocaat is het voor een eigenaar ook goed om te weten dat de boom gecontroleerd is en voldoende onderhouden, bijvoorbeeld door te snoeien. "Als er dan iets mis gaat, kan de eigenaar van de boom ook aantonen dat hij al het mogelijke heeft gedaan om er voor te zorgen dat de boom in goede conditie verkeert. Dat kost niet eens zo veel." 
Het wil dus niet zeggen dat iedere boom van een particulier die schade veroorzaakt ook betekent dat de eigenaar aansprakelijk is. "Het uitgangspunt is dan dat het slachtoffer pech heeft gehad. Dat is dan heel zuur. Want elke boom blijft gevaarlijk." Daar doet een goede controle en goed onderhoud niets aan af. 

Tot aan de Hoge Raad

Van Zinderen kan zich nog een ongeluk herinneren van een paar jaar geleden in Gelderland. "Daar raakte ook iemand zwaargewond door een vallende tak, maar was de eigenaar uiteindelijk ook niet aansprakelijk. Dat is uitgevochten tot aan de Hoge Raad."
Schade veroorzaakt door vallende takken of vallende bomen wordt vaak niet verhaald op de eigenaren, weet Van Zinderen: "In Nederland moet je zelf aantonen dat een bomeneigenaar niet aan zijn zorgplicht heeft voldaan."
Of dat in Haarle ook het geval zo is, kan advocaat van Zinderen moeilijk inschatten: "Al is het natuurlijk wel een teken dat de brandweer ook andere bomen op het perceel uit voorzorg gekapt heeft."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.