nieuws

Winkelleegstand in Overijsselse centra daalt

Het aantal leegstande winkelpanden in de Overijsselse centra daalde
Het aantal leegstande winkelpanden in de Overijsselse centra daalde
Het aantal leegstaande winkels in de Overijsselse winkelgebieden is in januari licht afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Doordat de leegstaande winkels wel groter zijn, nam de leegstand in vierkante meters toe.
Op 1 januari 2017 stond in Overijssel 8,5 procent van alle winkelruimten leeg. In de centrale winkelgebieden was dat percentage nog hoger: 11,6 procent. Dat is iets minder dan in 2016, toen was dat nog 11,8 procent. Een klein en niet veelbetekenende daling. In de periode 2011 tot 2015 nam de winkelleegstand nog sterk toe.
In Almelo is de leegstand het hoogst. Ruim 23 procent van de winkelpanden staat er leeg. Daarna volgen Oldenzaal (19,6 procent) en Nijverdal (19,5 procent).

Minder winkelruimten

De daling van de leegstand heeft twee redenen. Zo zijn er minder winkelruimten en van de overgebleven winkerlruimten staan er minder leeg. 

Geen leegstand

De centra van Deurningen, Diepenheim, Diepenveen, Hengevelde, Luttenberg, Weerselo en Westerhaar-Vriezenveensewijk hadden in 2017 helemaal geen last van winkelleegstand. 

Leefbare binnensteden

De provincie zet zich in voor leefbare binnensteden door initiatieven te ondersteunen van actieve ondernemers, binnenstadmanagers, gemeenten en inwoners. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met alle Overijsselse gemeenten om de binnensteden en het overschot aan winkelpanden aan te pakken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.