nieuws

Veel agrariërs bij infoavond over asbestdaken in Bentelo

Ruim honderd agrariërs zijn vanavond bijeen gekomen in Bentelo om zich te laten bijpraten over de sanering van hun asbestdaken. De overheid wil dat in 2024 alle daken in Nederland vrij zijn van asbest. In de gemeente Hof van Twente ligt nu nog 900.000 vierkante meter asbestdak.
Wethouder Scholten van de gemeente Hof van Twente vertelde tijdens de informatiebijeenkomst dat het door subsidies aantrekkelijk is om de daken op korte termijn te saneren. De overheid geeft nu €4,50 subsidie per vierkante meter, de gemeente Hof van Twente doet daar als enige gemeente ook nog €2,25 bij op.   

'Asbestvrij in 2024 onhaalbaar'

Het saneren van asbestdaken moet in elk geval voor 2024 gebeuren, vanaf dan is het landelijk verboden om nog asbesthoudend materiaal op het dak te hebben. Een onhaalbare eis van de overheid, vindt wethouder Harry Scholten. "Die rommel hebben we niet binnen nu en zes jaar van alle daken af. Dat redden we niet. Daarom ga ik ook zo snel mogelijk met de overheid in overleg."
Veel agrariërs reageren vanavond afwachtend. Ook al krijgen ze een flinke subsidie om het asbestdak te verwijderen, een nieuw dak zullen ze zelf moeten bekostigen. Dat betekent voor de meeste agrariërs dat ze voor vele tienduizenden euro's aan kosten moeten maken. 

'Gezamenlijk de pijn verlichten'

"Ze moeten nu vooral eerst het gesprek met ons aangaan", zegt Scholten. "Dan kunnen we zien wat we voor hen kunnen betekenen. Als we saneringen kunnen clusteren scheelt dat in de kosten. Als we ook meteen duurzaamheidsmaatregelen nemen, zoals zonnepanelen, kunnen we de pijn van die asbestsanering fors verlichten." 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.