nieuws

Half jaar cel geëist tegen tandarts die aan patiënten in Deventer zat (UPDATE)

Rechtspraak
Rechtspraak
Voor de rechtbank in Zwolle is een half jaar celstraf geëist tegen een 33-jarige tandarts uit Apeldoorn. Hij zou twee vrouwelijke patiënten in de tandartspraktijk van zijn 31-jarige broer in Deventer én zijn assistenten van zijn eigen praktijk in het Gelderse Halle betast hebben. Zijn broer wordt ook verdacht van ontucht met patiënten.
Twee zussen stapten in juni vorig jaar naar de inspectie voor de gezondheidszorg met klachten over de man. Volgens hen had de tandarts hen meermaals betast tijdens of na een behandeling. Een van de zussen vertelde in een verklaring dat ze eerst vooral aan zichzelf twijfelde of ze het wel goed had. Pas toen de 33-jarige tandarts ook bij andere behandelingen aan haar billen of borst zat, geloofde ze het.

Impact

De andere zus zegt dat ze terug bleef komen omdat ze pijnklachten bleef houden en behandelingen nodig had. De impact van de ontucht is enorm, beide zussen zijn in behandeling bij de geestelijke gezondheidszorg. Ze zijn bang voor onverwachtse aanrakingen en contacten met vreemde mannen.
De assistente in de praktijk van de 33-jarige in Halle vertelde de politie dat haar baas haar bijna dagelijks aan haar zat. Ook maakte hij veel seksueel getinte opmerkingen over haar lichaam en ging zelfs een keer bovenop haar zitten. Ze nam uiteindelijk ontslag.

'Onzinverhalen'

De verhalen van de drie vrouwen worden door de 33-jarige afgedaan als onzin. Hij ontkent dat hij hen bewust aanraakte: "ik ben een gerespecteerd tandarts." Tegenover de rechtbank gaf de man aan te twijfelen aan de geestesgesteldheid van de vrouwen. "Als je zoiets toch meemaakt als volwassen vrouw, dan kom je toch niet een tweede keer terug?"
De verklaring van zijn assistente komt volgens de man voort uit een conflict over een geweigerde salarisverhoging. De tandarts zat drie nachten in voorarrest. De Medische Tuchtrechter legde hem in juni dit jaar een schorsing van een jaar uit het register op. Daarvan is tien maanden voorwaardelijk.

Duveltje uit een doosje

In de zaak van de 31-jarige broer van de tandarts, een orthodontist die wordt verdacht van ontucht met zeker vier patiëntes, kwam de advocate met een 'duveltje uit een doosje'; een nieuwe getuige. Het gaat om een jongere broer van de twee, die mede-eigenaar van de praktijk is en een opleiding volgt in de mondtechniek.
De jongere broer was de man die de röntgenfoto's gemaakt zou hebben, die een rol spelen in de zaak. De broer zou met een bril op en een witte jas aan erg lijken op de 31-jarige verdachte. Ze wil de man onder ede gehoord hebben.
Na overleg besloot de rechtbank dat de jongere broer gehoord moet worden. Dat zal gebeuren bij de onderzoeksrechter. Wanneer de strafzaak tegen de 31-jarige orthodontist verder gaat is niet duidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.