nieuws

Zorgspectrum Het Zand in Zwolle schrapt honderd arbeidsplaatsen

Zorgspectrum Het Zand in Zwolle schrapt honderd arbeidsplaatsen. In totaal moet de verpleeg- en thuiszorginstelling de komende jaren negen miljoen euro ombuigen, waarvan drie miljoen echt moet worden bezuinigd.
Het is nog niet duidelijk hoeveel personeelsleden gedwongen weg moeten, ten gevolge van deze reorganisatie. Er worden gesprekken gevoerd met vakbonden over een passend afvloeiingsplan. De organisatie wil zoveel mogelijk mensen van werk naar werk bemiddelen.

Vergoeding

Het Zand moet bezuinigen door een flinke CAO-verhoging van de onregelmatigheidstoeslag en het feit dat er in de instellingen van de zorgorganisatie in Zwolle, Staphorst, Nieuwleusen, Wijhe en Heino de afgelopen jaren meer zorg is geleverd dan de zorgverzekeraars vergoeden. De instelling, met ruim 1300 personeelsleden moet daarom inkrimpen.
Gisteren en vandaag is het personeel bijgepraat over de reorganisatie. Volgens bestuursvoorzitter Tamara Ritsema is er begrijpelijkerwijs met verdriet en boosheid gereageerd op de noodzakelijke reorganisatie.

Schrijnend en verdrietig

"Ik ben de gesprekken met het personeel ook begonnen met de woorden het spijt me dat we dit moeten doen, dit heeft niets te maken met de kwaliteit of de inzet waarmee de mensen hier werken, want daar mankeert helemaal niets aan. Maar we moeten dit doen omdat er de afgelopen jaren teveel geld is uitgegeven aan de zorg. We hopen door de ingrijpende maatregelen binnen nu en een paar jaar weer financieel gezond te worden. Maar het afscheid van mensen,  die hier soms al jaren werken,  is schrijnend en heel erg verdrietig", aldus de bestuursvoorzitter.
Hoe de organisatie de afgelopen jaren in de financiële malaise terecht is gekomen, en wie daarvoor verantwoordelijk zijn, is onderwerp van een intern onderzoek dat nog loopt.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.