nieuws

Eenzaam: "Ik heb een gezin, maar verder leef ik geïsoleerd van de wereld"

Jolanda heeft geen vrienden of vriendinnen en voelt zich eenzaam
Jolanda heeft geen vrienden of vriendinnen en voelt zich eenzaam
In Overijssel zijn meer dan 70.000 mensen sterk vereenzaamd. Eén van hen is Jolanda* uit Hengelo. Jolanda (42) is getrouwd, heeft twee kinderen en voelt zich eenzaam. Een monoloog:
"Ik ben partner van en moeder van twee dochters. Vriendinnen heb ik niet. Niet één. Dat ervaar ik als een gemis. Ik leef in een kleine wereld. Ik voel me vaak eenzaam. Door de eenzaamheid komen soms depressieve gevoelens naar boven.
Ik ben een einzelgänger. Heb me altijd een buitenbeentje gevoeld. Van kinds af aan. Ik deed vaak tegen wil en dank met de groep mee.
Een-op-een red ik me vaak wel. Maar in een groep heb ik veel moeite om me op mijn gemak te voelen. En als ik me niet op mijn gemak voel, dan kan ik mezelf niet zijn. Dan verdwijn ik naar de achtergrond.
Ik heb gewerkt, maar na de geboorte van mijn oudste dochter ben ik gestopt. Daarvoor werkte ik meer dan zeven jaar bij V&D. Ik kon het goed vinden met mijn collega's, maar er was nooit sprake van een echte vriendschap.
Mijn gezin en mijn familie weten dat ik me vaak eenzaam voel. Binnen het gezin is het bespreekbaar, maar dat verandert aan de situatie niets. Het is eigenlijk bizar. Ik heb geen enkele vriendin. Doe nooit leuke dingen met iemand van buiten mijn gezin.
Via sociale media heb ik contact met anderen. Ik twitter en mensen reageren daarop. Dat vind ik leuk. Het geeft me het gevoel dat ik erbij hoor. Ik heb een vaste groep volgers. Met een aantal van hen heb ik afgesproken. Maar die contacten zijn ook weer verwaterd.
De sociale media heeft ook een zwarte kant. Ik zie bijvoorbeeld veel berichten van vriendinnengroepen die gezellig met elkaar op stap zijn. Berichten van mensen met een rijk sociaal leven, die zich helemaal niet kunnen voorstellen dat iemand helemaal geen vrienden heeft.
Ik ben niet actief op zoek naar vriendschappen. Zit niet bij een club of een vereniging. Het moet op mijn pad komen. Ik wil het niet forceren."
RTV Oost besteedt vanavond in Overijssel Vandaag aandacht aan eenzaamheid. Overijssel Vandaag begint om 17.00 uur en wordt daarna elk uur herhaald.
*Jolanda is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bij de redactie bekend. Jolanda reageerde op een oproep van RTV Oost over eenzaamheid.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.