HoogOverijssel stapt naar rechter als eigen onderzoek Lelystad Airport wordt genegeerd

De actiegroep HoogOverijssel stapt naar de rechter, als er niets wordt gedaan met de uitkomsten van het onderzoek dat zij heeft laten doen naar de geluidscontouren zoals die in het MER-rapport zijn vastgelegd. Dat zei voorzitter Jan Rooijakkers, voorzitter van HoogOverijssel in Overijssel Vandaag op TV Oost.

Rooijakkers doelt daarbij op de MER-rapportage die is opgesteld voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Daarin zijn normen opgenomen voor het geluid. In het onderzoek van HoogOverijssel is de geluidsoverlast veel groter dan dat vastgesteld is in het onderzoek van het kabinet.

Als uit het onderzoek komt dat overkomende vliegtuigen niet aan die normen kunnen voldoen, moeten volgens Rooijakkers de plannen worden aangepast.

"Wij hebben specialisten onderzoek laten doen. Dan kan het niet zo zijn dat de uitslagen zomaar aan de kant worden geschoven. Dus als er niets mee gedaan wordt, gaan we naar de rechter."

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer opnieuw over de vliegroutes van en naar Lelystad Airport, maar ging het alleen niet over de inhoud. "Er werd alleen gesproken over de procedure. En iedereen snapt dat van alleen praten over de procedure, de vliegtuigen niet hoger gaan vliegen," aldus Rooijakkers van HoogOverijssel.

'Horendol'

In Salland is in toenemende mate onrust, vooral omdat er telkens nieuwe mogelijke routes worden gepresenteerd. Rooijakkers: "De inwoners onder die gebieden worden er onderhand horendol van. Het ministerie presteert het om tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst weer een volledig nieuwe route uit de hoge hoed te toveren."