nieuws

Extreem-rechtse NVU zondag niet enige partij met demonstratie in Enschede

De gemeente Enschede heeft melding gekregen van een partij die aanstaande zondag een tegendemonstratie wil houden bij de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Enschede. Het gaat om een anti-fascistische partij die zich No Nazi noemt, met een correspondentieadres in Den Haag. Er komt net als onlangs bij de demonstratie van Pegida een noodverordening.Â
"Beide partijen verwachten met vijftig tot honderd mensen te komen", aldus Ton Kamp, woordvoerder van burgemeester Van Veldhuizen van Enschede.
De gemeente vergelijkt de demonstratie van aanstaande zondag met de demonstraties van partijen op 17 september in Enschede. Toen kondigden Pegida een demonstratie aan, waarop ook tegenpartijen naar de stad kwamen om van zich te laten horen. In totaal werden 32 mensen aangehouden.

Veiligheidsrisicogebied

"We zetten een constructie in die vergelijkbaar is met die van twee weken geleden. Er zal dus een noodverordening worden afgekondigd en er zal een veiligheidsrisicogebied worden afgezet", aldus Kamp.

Vaste vriendjes

De tegendemonstratie verbaast Constant Kusters, voorman van de NVU, niet. "Onze vaste vriendjes zullen er wel zijn. Maar, we nemen ze totaal niet serieus. Zij hebben in 28 jaar nog niks bereikt", aldus Kusters. 

'Vredig'

Zondag start de demonstratie op het station van Enschede. Volgens Kusters zal de demonstratie vredig zal zijn. "Op het stationsplein en het Ariënsplein zullen verschillende sprekers praten over de komst van de moskee in Enschede, het terugsturen van asielzoekers en over de PVV en Forum voor Democratie. Daarna lopen we door de stad. We nemen ook spandoeken en vlaggen mee", aldus Kusters. 
De gemeente Enschede wil de twee partijen op veilige afstand van elkaar houden. Waar de tegendemonstratie zal plaatsvinden, is nog niet bekend. "Ik hoop dat de partijen zich dan net zo aan de wet zullen houden, als dat ze doen als ze zich beroepen op het recht van vrijheid van demonstratie", aldus Kamp.
De gemeente heeft nog de mogelijkheid om de demonstraties te verbieden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.