nieuws

Leerlingen van basisscholen in Staphorst controleren snelheid van verkeer op schoolroutes

Leerlingen van tien basisscholen in de gemeente Staphorst houden vandaag snelheidscontroles in de buurt van hun scholen. Dat doen ze samen met medewerkers van de politie, Veilig Verkeer Nederland en de gemeente.Â
"We doen dit om het verkeer veilig te laten blijven en te zorgen dat mensen misschien hun leven verbeteren door rustiger te gaan rijden", vertelt Saskia van Dongen uit groep 8 van basisschool De Levensboom in Rouveen. 

'Deze kinderen fietsen hier elke dag'

"Het is heel belangrijk dat scholieren en bestuurders elkaar aanspreken op de gereden snelheid", vertelt Jan Speulman van de gemeente Staphorst. "Als kinderen dit doen, denk ik dat die boodschap beter wordt overgebracht."
Ook de politie verleent medewerking aan de verkeerscontrole. "Deze kinderen fietsen hier elke dag", zegt Atte van der Werf van de politie. "Het is een goed plan om mensen uit deze regio aan te laten spreken door andere weggebruikers."

'Ik rij ook wel eens een beetje te hard hier'
Bestuurders die zich aan de snelheid houden, krijgen van de scholieren een groen lintje. "Heel verstandig, want ze rijden hier hard genoeg", vertelt een automobilist. 
"Ik vind dat ik mazzel heb", bekent een andere man. "Ik rij ook wel eens een beetje te hard hier."

'Ik vind het vriendelijker'
De zijn snelheid door kinderen gecontroleerd wordt, vindt hij hartstikke leuk. "Ik vind het vriendelijker. Dat is echt een verschil, niet meteen de de botte bijl."
"Leuk dat jullie dit doen jongens", zegt hij tegen de scholieren. "Wij vinden het ook leuk", antwoordt een van de schoolkinderen. "Want nu ontwijken we de rekenles."
Bij de controle zijn overtredingen geconstateerd. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.