nieuws

Ruim duizend bezoekers bij open dag rechtbank Almelo

Hoe bepaalt een rechter de straf? Hoe zien het cellencomplex eruit? Op al die vragen krijgen bezoekers vandaag antwoord bij de open dag van de rechtbank in Almelo.Â
Daar worden zittingen nagespeeld en mag iedereen op de foto in toga. Rechtbankpresident Takvor Avedissian wacht de bezoekers bij de ingang op om kennis te maken.

Kijkje in de keuken

"Ik vind zo'n open dag heel erg belangrijk", zegt Avedissian. "Elke werkdag zijn er zittingen openbaar en mag het publiek komen. Maar één dag in het jaar hebben we een open dag op zaterdag. Dan kan iedereen echt een kijkje in de keuken krijgen. Het cellenblok is opengesteld, dus iedereen kan ervaren hoe het voelt om opgesloten te zitten. Ook is het politiebusje te zien waarin gedetineerden worden vervoerd." 
In een van de zalen wordt een strafrechtzitting nagespeeld. Een loverboy, gespeeld door een griffiemedewerker, staat terecht omdat hij een jonge vrouw tot prostitutie heeft gedwongen. Advocaat Ruarus staat de 'verdachte' bij.
Al gauw blijkt dat het publiek massaal vindt dat de loverboy schuldig is. Mede door een emotioneel verhaal van de jonge vrouw in de rechtszaal. "Hier kon het publiek goed zien hoe hard het bewijs moet zijn om iemand te veroordelen", zegt Avedissian. "Heb je aan één verklaring genoeg of is er meer nodig?" 

'Al drie keer levenslange gevangenisstraf in Almelo'

De rechtbank wil tijdens de open dag ook het vooroordeel uit de wereld helpen dat rechters in Nederland te licht straffen. "In deze rechtbank is deze eeuw al drie keer een levenslange gevangenisstraf opgelegd", vertelt Avedissian. "En wat veel mensen niet weten: levenslang is ook echt levenslang, tot de dood erop volgt. We straffen in Nederland de laatste jaren strenger dan in andere landen, zoals Duitsland en België. Mijn advies aan iedereen is: kom eens langs, volg een zitting en vorm dan je eigen oordeel." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.