nieuws

Herman Finkers döt Nijntje fietsen!

Nijn döt fietsen
Nijn döt fietsen
Nijn döt fietsen in Twente, zo heet de nieuwste vertaling van één van de 102 Nijntjeboeken die we rijk zijn uit de nalatenschap van Dick Bruna. Nijn is al in 23 talen en dialecten verteld en dit is het derde Twentse beukske. Maar het eerste dat geheel van Herman Finkers' vertaalhand komt.
Moeilijk was het niet, verklaarde Herman, een middag en dan nog ‘s een paar keer wegleggen en herlezen. ‘Het is geen roman van 500 pagina’s’. Nee daar heeft hij gelijk. Maar eenvoudig lijkt het me niet, zeg ik, als volop voorlezende moeder. Boekhandel Prins in Markelo was stampvol tijdens de uitreiking, van pasgeboren baby tot grootouder, van heinde en verre toog men naar Markelo voor het nije Nijn-beukske. Een mooie impressie en fijn gesprekje met Herman ziet u zondag in OverUIT de Kunst
Zondag herinner ik je ook nog graag even aan de genomineerden zijn voor de Cultuurprijs en Talentprijs Overijssel. Je kunt niet meer stemmen, de kaarten zijn goeddeels geschud. Maar het blijft nog even spannend. 
Dit zijn de genomineerden voor de Talentprijs 2017:
Jeangu Macrooy, de 24 jarige soulstem en singer-songwriter. Hij doet de popacademie in Enschede, bracht al een EP uit én zijn complete debutalbum. Samen met producer Perquisit. Grote kans dat u Jeangu zag op een van de grote festivals deze zomer of bij De Wereld Draait door.
Evander Eijsink, het 9-jarige pianotalent, en componist én acteur. Evander wil, kan en doet het allemaal. Zijn droom: spelen, componeren en weer spelen voor het grote publiek met orkesten om het te laten genieten. Evander loopt geen piano voorbij zonder hem even aan te raken.
Marijke Nijkamp, schrijfster die debuteerde als de No.1 New York Times beststeller. Meer dan een jaar staat ze al in de lijst, haar heilige graal. Het tweede boek van Marieke’s hand ligt bij de drukker, het derde bij de uitgever en ondertussen werkt ze aan 3 bundels met allemaal verschillende - internationale - schrijvers. Ondertussen werkt ze in Twente bij de overheid, maar dit is wie ze is: schrijver, globetrotter en dromer.  
De drie genomineerdenn voor de Cultuurprijs Overijssel 2017 zijn: 
Ronald Westerhuis uit Zwolle, die maandag 17 juli zijn MH17 gedenkteken onthultde, maar ook een open galerie van zijn atelier wil maken en deels in Shanghai woont. Ronald is vooral een internationaal bekende kunstenaar, of toch niet? Hoe dan ook; hij heeft een mooi motto: we zijn op de wereld om voor elkaar. En dat bewijst Ronald met zijn kunst maar ook doordat hij al jarenlang kansarme jongeren serieus aan vakmanschap helpt.   
Rico en Sticks, is het rapduo uit Zwolle dat onlangs een nieuw album releasde bij TopNotch: IZM releasde. Al meer dan vijftien jaar werken de jongens samen en dat vierden ze vorig jaar met een tour. Opgezwolle tot nu. Van MMI tot MMXVI, van 2001 tot 2016. Het nieuwe album is geproduceerd door Kubus, met wie ze al 15 jaar samenwerken en heeft volop experiment. IZM is vooral lol en plezier vinden Rico & Sticks.
Siegfried Woldhek, de politiek en literair tekenaar uit Giethoorn. Jarenlang leidde hij het WNF NL en was daarna oprichter van de stichting Nabuur. Een internationaal netwerkplatform waar hulpvraag en aanbod samenkomen.  Siegfried woont in Giethoorn en tekent voor Vrij Nederland het het NRC  literaire en psychologische politieke portretten zoals hij het zelf graag noemt.  
Het feest wordt dit jaar gevierd in Hardenberg waar Blijf Spelen het credo zal zijn. Geregistreerd en uitgezonden door RTV Oost. De Cultuurprijs Overijssel nieuwe stijl wordt ieder jaar uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, de provincie en de Overijsselse media. De jury wordt gevormd door: Ank Bijleveld-Schouten (commissaris van de Koning), Wim Fiselier (ArtEZ), Peter Schoof (RTV Oost), Anne Riemersma (Hedon), Kees Schafrat (boekhandel Broekhuis) en Wilja Jurg (Raad van Cultuur). Het unieke van deze samenwerking is het breed gedragen initiatief om de verschillende kunst en cultuurvormen in de provincie aandacht te geven. Cultuur verbindt, maakt je trots en bepaalt onze identiteit. De Talentprijs is een zogenoemde ‘hart onder de riem’, een stimuleringsprijs dus. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.