nieuws

Stedelijk Museum Zwolle maakt zich zorgen over nieuw museumbeleid gemeente

Het bestuur van het Stedelijk Museum Zwolle (SMZ) maakt zich zorgen over het besluit van de gemeente Zwolle om een nieuwe stichting op te richten die de taken van het Stedelijk Museum over gaat nemen. De stichting stapt daarom naar de rechter.
De nieuw op te richten Stichting Allemaal Zwolle (SAZ) krijgt een startkapitaal van 950.000 euro en neemt per 1 januari de taken van SMZ over. SMZ verwacht dat een fatsoenlijke overdracht van medewerkers en collectie niet gaat lukken voor deze datum. Om die reden gaat het bestuur in beroep bij de rechtbank om een voorziening aan te vragen voor 2018. 
"Het SMZ heeft er alles aan gedaan om de samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel en de gemeente Zwolle in gang te houden met als doel het museum per 1 januari over te laten gaan naar SAZ", schrijft het SMZ in een verklaring. 

Personeel en collectie moeten goed terechtkomen

Een zorgvuldige overdracht van personeel, collectie en gebouwen is noodzakelijk, stelt SMZ. het bestuur ziet het "als haar bestuurlijke verantwoordelijkheid naar werknemers, waarvan sommigen dertig jaar werkzaam zijn voor het museum".
Omdat niet al het personeel van SMZ mee kan naar de nieuwe stichting, wil het bestuur een goede werkgeversregeling treffen voor personeel dat niet door kan bij SAZ. "Het is de vraag of dat voor 1 januari afgerond kan worden."

Gemeente koopt gebouwen

De gemeente Zwolle maakte woensdag bekend dat het de panden van het SMZ aan de Melkmarkt voor 1,2 miljoen euro wil kopen. Ook wordt de nieuwe stichting in het leven geroepen, die gaat vallen onder het Historisch Centrum Overijssel. 
Dat Historisch Centrum Overijssel weigert volgens het SMZ op dit moment mee te werken aan de voorbereiding van de overdracht van de collectie.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.