nieuws

Rijksmuseum Twenthe in Enschede moet bijna twee ton inleveren bij minister

Rijksmuseum Twenthe in Enschede
Rijksmuseum Twenthe in Enschede
"In een jaar dat je winst maakt, mag je dat inleveren en in een jaar dat je verlies draait, sta je er alleen voor." Directeur Arnoud Odding van het Rijksmuseum Twenthe is teleurgesteld in een besluit van minister Jet Bussemaker van OCW. Zij liet het museum weten dat een reserve van ruim 175.000 euro moet worden ingeleverd.
Het Rijksmuseum had een mooie reserve opgebouwd maar raakt die nu kwijt door vragen van VVD-Kamerlid Van Veen. Hij wilde dat een groot overschot van het Rijksmuseum in Amsterdam werd teruggestort. Prima, oordeelde de minister. Maar wat geldt voor één rijksmuseum, geldt voor allemaal en dus raakt ook het museum in Enschede haar reserve kwijt. 

Onderhoud pand

"Het is een straf voor goed ondernemerschap", oordeelt Odding, die jaarlijks drie miljoen euro subsidie krijgt van het Rijk. Geld dat maar voor een klein deel gebruikt wordt voor tentoonstellingen. Het overgrote deel gaat onder meer naar het onderhoud van het pand. 
Het Rijksmuseum Twenthe was er de laatste jaren in geslaagd een spaarpotje op te bouwen. "Dat geld konden wij gebruiken voor risicovollere tentoonstellingen", zegt Odding. Denk aan de tentoonstelling over William Turner." Als er dan onverhoopt minder bezoekers komen, heeft het museum een potje waaruit dat verlies kan worden opgevangen. 

Delegatie Kamerleden

Een kwestie van goed ondernemerschap vindt Odding. "Sterker nog", zegt de directeur. "Een paar weken geleden had ik hier nog een flinke delegatie Kamerleden die graag van mij wilde horen hoe wij werken."
Odding kan nog niet zeggen hoe groot de gevolgen zijn voor tentoonstellingen die het museum in de toekomst wil organiseren. Feit is wel dat het potje om wat risico te kunnen nemen weg is. En dat is niet eerlijk, vindt Odding. "In een jaar dat je winst maakt, mag je dat inleveren en in een jaar dat je verlies draait, sta je er alleen voor."

Aankoopfonds voor musea

Volgende week houdt het museum een nieuwe begrotingsbespreking. Daarnaast gaat er een bezwaarschrift naar het ministerie van OCW. Het geld dat het Rijksmuseum in Enschede nu terug moet storten, gaat in een aankoopfonds waar alle Rijksmusea in Nederland uit kunnen putten voor de aankoopfonds voor kunst waar alle musea in Nederland. 
Odding verwacht weinig terug te zien van de bijna twee ton die het museum moet teruggeven. Hij verwacht dat de grotere rijksmusea zullen profiteren. 
Ook over de uitkomst van de bezwaarprocedure die Odding wil starten, kan de directeur nog weinig zeggen. "Ik durf de uitkomst daarvan niet te benoemen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.