nieuws

Kokend water: dé oplossing voor bestrijding Japanse duizendknoop?

De gemeente Enschede doet een proef om de Japanse duizendknoop te bestrijden. De invasieve exoot woekert maar door en richt schade aan. De hoop is nu gevestigd op kokend water.
Hete stoom verwelkt de bladeren waardoor het bovengrondse deel van de plant afsterft. Vervolgens wordt met een lans diep in de grond geprikt met diezelfde stoom, waardoor de wortels ook worden gekookt. Daarmee krijgt de plant zo’n knauw dat hij zich volgend jaar minder goed zal herstellen.
Andere gemeenten maken al succesvol gebruik van deze methode om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Het biedt uitkomst omdat chemische bestrijdingsmiddelen niet zijn toegestaan.
Bestrijding van de diepwortelende plant is noodzakelijk. “Het bedreigt de biodiversiteit, overwoekert andere planten. Het richt economische schade aan, het kan binnendringen in gebouwen en constructies en daar kwaad werk aanrichten. En het is een probleem omdat het de verkoopbaarheid van bouwpercelen belemmerd”, vertelt Jacques van den Hof van de gemeente Enschede.

Snippergroen verkopen

Gemeente Enschede wil graag snippergroen verkopen. Maar omdat de Japanse duizendknoop woekert zijn sommige stukken grond onverkoopbaar. Zoals aan de Brakerhorst, de straat waar de proef met kokend water nu wordt gedaan.
Buurtbewoonster Anneke de Groot zegt geen interesse te hebben in de extra grond naast haar huis: “Dan kunnen wij de Japanse duizendknoop opruimen, als de grond van ons is. Ik ben niet achterdochtig, maar ik denk dat dat de bedoeling is.”

"Nooit helemaal te bestrijden"

Van den Hof denkt de Japanse duizendknoop nooit helemaal te kunnen bestrijden. “Het is een plant met een uitgebreid en diep wortelpakket. In de winter is er een voorraad van suikers. En in het voorjaar maakt hij weer direct explosieve uitlopers. Die kunnen wel meters lang zijn.”
Ook de gevreesde reuzenberenklauw en springbalsemien worden aangepakt met kokend water. “Als deze proef een succes blijkt gaan we er meer gebruik van maken”, aldus Van den Hof. “Vooral daar waar het economische- en gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.