nieuws

Scholen in Vechtdal doen mee met Stoptober, 28 dagen niet roken

De Stoptober-campagne is vandaag van start gegaan, veel regionale bedrijven, scholen en instellingen doen er aan mee. Rokers worden uitgedaagd om 28 dagen achtereen te stoppen met roken. Goed voor de portemonnee en de gezondheid.
Want na een maand is het resultaat opvallend. Na slechts één dag ruikt je adem frisser, na vijf dagen heb je een betere ademhaling en meer energie, na 28 dagen heb je een betere huid en vijf keer meer kans om blijvend te stoppen, en na een jaar houdt je al snel 1200 euro over. Het zijn in het kort de voordelen van het verbannen van de sigaret en sigaar.

Sigaretten afvalbak in

In het Vechtdal werd onder meer op het Alfa College in Hardenberg aandacht gevraagd voor de landelijke campagne. Docenten, wethouders en raadsleden geven het goede voorbeeld. Door de sigaret ter plekke in de afvalbak te gooien, hopen ze een goed voorbeeld te zijn voor de ruim tweeduizend studenten van het ROC in Hardenberg.
Docent Engels Neil Altena is een verstokte roker, maar stopt hoofdzakelijk vanwege zijn gezondheid. "Ik ben ook zanger van de band The Green Monkeys en vind stoppen onder meer belangrijk voor mijn stem. Daarnaast spaar ik zo'n zestig euro per maand uit, geld dat anders in rook opgaat."

Stoppen is moeilijk

Raadslid Anne van de Hoek van GroenLinks Hardenberg begint deze keer aan haar derde poging. "Het is enorm moeilijk voor mij om te stoppen, ik ben al meer dan dertig jaar verslaafd. Toch wil ik wederom een poging wagen, drie keer is immers scheepsrecht."
Hoewel docenten en politici graag meewerken aan de campagne trok de start op het Alfa College maar weinig belangstelling van de studenten. De aftrap gebeurde in een nagenoeg lege aula.
"Ik hoop maar dat het uit een soort van schaamte is dat de studenten die roken er niet zijn",  zegt docent Neil Altena. "En dat ze achter de schermen toch met ons mee gaan doen aan de 'stoppen met roken' poging. Maar de opkomst is inderdaad teleurstellend."

Huisarts helpt

Rokers die de komende maand willen aanhaken aan de campagne kunnen zich aanmelden op de site www.stoptober.nl. Voor ondersteunende hulp kunnen mensen ook altijd terecht bij de eigen huisarts. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.