nieuws

Varkenshouders uit Lemelerveld proberen dierenwelzijn te verbeteren via crowdfunding

Varkens die lekker kunnen douchen, hun lijf kunnen schrobben met borstels en de tijd doden met speeltjes. Het is de droom van varkenshouder Anne-Marie Noordman uit Lemelerveld, alleen ontbreekt het geld. Via crowdfunding moet het nu wel gaan lukken.
De familie Noordman heeft samen met een aantal andere bedrijven al één van de meest varkensvriendelijke stallen van Nederland gebouwd. “Maar er blijft altijd wat te wensen over”, zegt Anne-Marie die een rondleiding geeft door de stal.
Opvallend zijn de bomen en struiken in grote plantenbakken in het midden van de stal, net als de bewegingsvrijheid die de varkens hebben. Ook is het plafond metershoog en komt er daglicht naar binnen.
“We zijn op ons bedrijf op zoek naar het natuurlijk gedrag van varkens en we willen proberen dat nog beter te maken.” De varkenshouder heeft al positieve ervaringen met douches in een andere stal en wil dat nu hier ook uitproberen. “Met een knop kunnen ze de douche zelf bedienen en de meeste dieren vinden zo’n regenbui heerlijk.”

Ruim 22.000 euro nodig

Alle wensen samen, inclusief een traplift voor bezoekers die moeilijk ter been zijn, kosten ruim 22.000 euro. “Ik ben wel zoekende naar de consument. Die wil een heleboel dingen, nu hoop ik dat de consument ook laat zien dat ze hier blij mee zijn.”
Noordman doelt op het crowdfunding-project dat begin augustus is opgestart. “Veel consumenten willen heel graag betere leefomstandigheden voor mijn varkens, alleen haken ze af wanneer dat betekent dat het vlees twee keer zo duur wordt. Met dit project kunnen ze direct investeren in dierenwelzijn.”

Crowdfunding vaker inzetten

Is crowdfunding misschien dé manier om het welzijn van dieren te verbeteren in de intensieve veehouderij? Marco van der Vegte van het CDA in Overijssel is elk geval enthousiast over het initiatief in Lemelerveld. “Om zo’n project te financieren kun je ook naar de bank stappen, maar via crowdfunding creëer je meer draagvlak in de samenleving en dat juichen we alleen maar toe.”
Luuk Folkerts van de Partij voor de Dieren ziet wel een probleem. “Dit kan natuurlijk niet elke varkenshouder doen. Beter is om via regelgeving strengere eisen te stellen aan dierenwelzijn, met als gevolg dat al het vlees duurder wordt.”

Nog vier dagen te gaan

Het is nog maar de vraag of het crowdfunding-project in Lemelerveld een succes wordt. Er zijn vier dagen te gaan en nog niet eens de helft van het benodigde bedrag is binnen.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.