nieuws
Oude vuilstortlocaties in Overijssel: bergen ellende, of bergen met geld?
Oude stortlocaties, zorgenkindjes of melkkoeien?
Honderden zijn er van in Overijssel; oude vuilstortlocaties. Vaak zijn ze aan het oog onttrokken. Weggestopt onder een verse laag grond. Maar kan dat geen kwaad? En zijn er nog andere opties, dan verstoppen?Â
De ChristenUnie in Overijssel wil dat ook weten. Ze maken zich aan de ene kant zorgen, want ze zijn bang dat de oude stortlocaties materialen bevatten die het grondwater verontreinigen. Daarnaast kost het onderhoud veel geld.
Nu wordt dat onderhoud in het merendeel van de gevallen betaald door de provincie, maar de bedoeling is om het onder te brengen bij gemeentes. "En die hebben daar helemaal geen geld voor", zegt Statenlid Stelpstra. "Vervanging van de toplaag op bijvoorbeeld de oude afvalberg in het Westerveldse Bos bij Zwolle kost 75 miljoen euro!"
Kansen
Aan de andere kant ziet de partij ook kansen. "In Amerika, Israël, maar ook dichter bij huis in Vlaanderen, zijn ze bezig om de oude afvalbergen te gebruiken als energiecentrale.
In Vlaanderen bijvoorbeeld is 40 jaar lang op een plek afval gestort. Door de verbranding ervan, maken ze daar voor 200.000 gezinnen energie voor 20 jaar. Dat zou toch fantastisch zijn als dat in Overijssel ook kan?"
Verplicht
De ChristenUnie brengt het vandaag onder de aandacht van de provinciale politiek. "We zijn in de richting van de generatie na ons eigenlijk verplicht om deze optie te bekijken. Zo ruimen we onze eigen rommel op en zijn we duurzaam bezig."