nieuws

Pilot: goed afval scheiden levert geld op in Zwolle

Bewoners van de wijken Schoonhorst en Gerenbroek in Zwolle doen vanaf volgende maand mee aan een proef waarbij ze achteraf beloond worden als ze afval goed scheiden en minder restafval aanbieden.Â
De proef is onderdeel van afspraken die vorig jaar met de gemeenteraad zijn gemaakt om de hoeveelheid restafval te verminderen. In 2020 mag elke inwoner nog maar honderd kilo afval per jaar inleveren. 

Driesporenbeleid

Er moet in Zwolle nog wel het nodige werk verzet worden, want vorig jaar boden Zwollenaren gemiddeld zo´n 190 kilo restafval per persoon aan.
Om dat terug te brengen naar 100 kilo zet de gemeente in op drie sporen:
- goede informatie over afval scheiden
- meer en betere voorzieningen voor inwoners
- financieel belonen van inwoners 

Goede afspiegeling

De pilot wordt gehouden in de wijken Schoonhorst en Gerenbroek omdat ze een goede afspiegeling zijn van de stad.
"In deze wijken is hoogbouw en laagbouw en er zijn verschillende typen huizen en huishoudens. Bovendien kunnen we de stromen in deze wijken goed monitoren", legt wethouder Michiel van Willigen uit.
De gemeente zorgt er voor dat in beide wijken de voorzieningen op orde zijn om afvalstoffen te kunnen scheiden voor de proef begint. De proef duurt een half jaar. Deelname is niet verplicht. Bewoners die niet mee willen doen kunnen dat aangeven. In februari is er een eerste tussenevaluatie van de ervaringen en effecten.
"Deze zomer zijn we al begonnen met het monitoren van de afvalstromen in de proefwijken, zodat we straks ook het effect van de proef kunnen volgen", aldus de wethouder. De beloning hangt af van het aantal keren dat iemand restafval in de ondergrondse container aanbiedt en is maximaal 25 euro voor een meerpersoonshuishouden en 20 euro voor een eenpersoonshuishouden voor de proefperiode.

Communicatie

De bewoners van de twee wijken worden per brief over de proef geïnformeerd en kunnen zich verder laten bijpraten op twee inloopbijeenkomsten. Dat is voor de wijk Schoonhorst op 30 oktober in Cultuurhuis Stadshagen. Bewoners van Gerenbroek kunnen zich laten informeren op 7 november in wijkcentrum De Pol.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.