nieuws

Statenfracties Overijssel verzoeken Den Haag om versnelde herindeling vliegroutes

Lelystad Airport vliegveld verkeerstoren
Lelystad Airport vliegveld verkeerstoren
De Statenfracties van D66, CDA, ChristenUnie en VVD hebben een gezamenlijk verzoek aan Den Haag gedaan om de komende twee jaar te werken aan een versnelde herindeling van de vliegroutes richting Lelystad Airport.  Â
Demissionair staatssecretaris Dijksma gaf afgelopen donderdag de Tweede Kamer te kennen dat zij koste wat kost wil vasthouden aan de vastgestelde opening van Lelystad Airport op 1 april 2019 voor vakantievluchten. Een nieuwe herindeling van vliegroutes richting Lelystad is op korte termijn volgens haar onmogelijk. Aanpassing van de voorgeschreven vliegroutes kan pas op z'n vroegst in 2023 plaats hebben.
De Tweede Kamer ging daarmee akkoord, ondanks hevige protesten van de provincies Overijssel, Friesland en Gelderland, burgers en vliegveld Teuge tegen de huidige vliegroutes.

Nieuw kabinet moet aan de slag

De Overijsselse Statenfracties leggen zich er niet bij neer en richten zich nu met steun van het CDA en ChristenUnie in Friesland en de ChristenUnie in Gelderland op het nieuwe kabinet. De Statenfracties vragen de onderhandelaars voor de nieuwe coalitie rekening te houden met de roep om een nieuwe indeling van het luchtruim boven het oosten en noorden van het land.
De Statenfracties willen de opening van Lelystad Airport niet tegenhouden, maar verzoeken wel te wachten tot een herindeling van de vliegroutes is gerealiseerd. Dit om de regio niet onnodig op te zadelen met overlast van het vliegverkeer van en naar Lelystad.    

Teveel overlast in de regio

De huidige vliegroutes kennen op veel plekken te laag vliegende vliegtuigen, gaan ten koste van stiltegebieden en het noodzakelijk stopzetten van parasportactiviteiten op vliegveld Teuge draagt niet bij aan de regionale economie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.