nieuws

Korhoenkuikens op Sallandse Heuvelrug krijgen een zender

De korhoenkuikens, die volgend jaar op de Sallandse Heuvelrug worden geboren, krijgen kort na hun geboorte een zender. Staatsbosbeheer heeft hiervoor een vergunning gekregen van de provincie Overijssel.
De hennen van de korhoenders op de Sallandse Heuvelrug zijn al voorzien van een zender. De kuikens tot nu toe niet. Maar omdat gebleken is dat de kuikens niet lang na de geboorte doodgaan en niet teruggevonden worden, wil Staatsbosbeheer meer informatie.

'Onderzoek'

"Als we ze een tijdje na hun geboorte kunnen volgen, dan kunnen we ook zien wanneer ze doodgaan. En vervolgens moet onderzoek uitwijzen wat de doodsoorzaak is geweest", zegt Ine Nijveld, boswachter van Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug.
Volgens de boswachter leven er momenteel zo'n dertig korhoenders op de Sallandse Heuvelrug. Vorig jaar nog werd een aantal korhoenders opgehaald in Zweden en uitgezet in het nationaal park.

Maatregelen

Als duidelijk is waar de kuikens aan doodgaan, kan Staatsbosbeheer zien of de maatregelen die genomen worden voldoende effect hebben. "Denk daarbij aan plaggen, branden en kalken. En het zou natuurlijk hartstikke mooi zijn als daardoor uiteindelijk het aantal korhoenders op de Sallandse Heuvelrug fors toeneemt", aldus de boswachter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.