nieuws

Overijsselse sportvelden moeten over twee jaar chemievrij zijn, maar lukt dat ook?

Vanaf 2020 mogen beheerders geen chemische middelen meer gebruiken om sportvelden te onderhouden. Omdat beheerders moeite lijken te hebben met die omschakeling, is in Overijssel en Drenthe een project gestart om ze te helpen.
“Op dit moment doen beheerders in Zwolle, Wierden, Deventer en Meppel mee”, zegt Carin Rougoor van CLM onderzoek en advies. Ze begeleidt het project.
Het gebruik van chemische middelen wordt verboden omdat het slecht is voor het bodemleven, maar ook voor de kwaliteit van het grondwater. “En dat grondwater is extra belangrijk omdat we daar ons drinkwater uit winnen”, aldus Rougoor.
“Daarnaast denk ik dat sporters het zelf ook prettig vinden dat ze sporten op een veld waar geen chemische middelen gebruikt zijn. Kijk maar naar de hele discussie rond kunstgras.”

Niet te lang wachten

In Overijssel moeten veel beheerders van sportvelden nog omschakelen. “Daar moeten ze niet te lang meer mee wachten”, waarschuwt Rougoor. In Dalfsen is het al wel gelukt. Zo wordt sportpark Gerner al tien jaar lang zonder chemicaliën beheerd.
Rougoor maakt dankbaar gebruik van de kennis die daar is opgedaan. Bertus Meijer van de gemeente Dalfsen heeft de omschakeling begeleid. “Je moet er wel wat geduld voor hebben. Het eerste wat gebeurt is dat je gras geel wordt. Dat komt omdat de grond nog moet wennen. Ook krijg je ineens veel meer onkruid.”
Volgens Meijer wordt chemievrij beheer een succes wanneer je de tijd neemt om de bovenste laag van de bodem goed te bestuderen. “Kijken naar de micro-organismen en de schimmels in de bodem. Die heb je allemaal nodig. Is je bodem gezond, dan krijg je ook een goede grasmat.”

Kosten besparen

In eerste instantie kost chemievrij beheer ook meer geld. Maar na verloop van tijd kun je juist kosten besparen. “Vaak worden nu bestrijdingsmiddelen ingezet, die je niet hoeft te gebruiken wanneer de bodem gezond is”, aldus Meijer.
Voor het project is Carin Rougoor nog op zoek naar beheerders van sportvelden in Overijssel en Drenthe die de chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen ook de deur uit willen doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.