nieuws

Obstakels: de wereld van de triatlon voor paarden

Obstakels
Obstakels
In de week van de Military Boekelo-Enschede zendt TV Oost op donderdag 5 oktober de documentaire Obstakels uit. Nooit eerder werd er een dergelijke inkijk gegeven in de eventingwereld: de triatlon voor paarden. Annette van Trigt volgde acht maanden lang bondscoach en vader Martin Lips en topruiter en zoon Tim Lips in hun voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio. Wat drijft een topsporter om zoveel risico's te nemen?
De military in Boekelo is een fenomeen. Jaarlijks goed voor 60.000 toeschouwers, die afkomen op spektakel in het bos tijdens de cross. Maar wat ze niet zien, is wat er komt kijken bij deze complexe sport. Afzien voor de ruiter en het paard: dat is een cross door het bos. Springend over picknicktafels en dwars door modderige bosvijvers.

Obstakels

In 2014 won Tim Lips een bronzen medaille eventing op het WK in Frankrijk, vader Martin is bondscoach. Vanaf dan kan de jacht op de wereldtop beginnen. Een goed eventingpaard kost al gauw een half miljoen. Dat vergt een scherpe aanpak. De concurrentie is zwaar, bijna niet te verslaan. Waarom dan toch die drive om álles uit jezelf en je paard te halen? Niet alleen Tim moet topfit zijn, ook zijn paarden moeten top presteren. Meten is weten: de paarden worden bijna wetenschappelijk begeleid. Om te zorgen dat ze gezond over de finish komen na de extreme inspanningen. Het blijft schaken om op tijd te pieken en dat brengt spanning met zich mee bij forse tegenslagen in the heat of the moment. Man en paard, knokkend, zwetend, vallend en eigenlijk samen soms ook heel bang…
‘Obstakels’ zie je donderdag 5 oktober op TV Oost om 20.00 uur. De documentaire wordt om 23.00 uur herhaald. De Military Boekelo-Enschede zie je op zaterdag 7 oktober live op TV Oost vanaf 09.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.