nieuws

Kuinre is zuinig op laatste Kuunderse punter, schip wordt opnieuw gerestaureerd

De historische punterwerf van Schreur heeft een goede klant aan Kuinre. De Stichting Kuinre in Promotie heeft de laatste nog overgebleven Kuunderse punter opnieuw voor restauratie aangeboden. Dat gebeurde eerder ook al in 1989, nadat de stichting eigenaar werd van het ruim 100 jaar oude scheepje.
De stichting heeft de KU 11 na afloop van het toeristische seizoen uit de vaart gehaald voor een flinke onderhoudsbeurt. Die was nodig om ook de komende generatie nog plezier van de punter te laten hebben. Het eikenhouten zeilschip staat inmiddels op de punterwerf van Schreur in Giethoorn, waar dit najaar en van de winter wordt gewerkt aan een vernieuwing van het onderwaterschip en een betere stabiliteit.

Geld bijeen brengen via fondsen en donaties

Dat kost 20.000 euro, terwijl de stichting de laatste originele varende Kuunderse punter voor 3700 gulden op de kop tikte. In Kuinre hopen ze het geld voor de restauratie via fondsen en donaties bijeen te kunnen brengen. "Dat moet lukken, want het schip is een tastbaar monument dat herinnert aan de historie van Kuinre", aldus bestuurslid Edwin Wietsma. 
De stichting wil met de eikenhouten boot in de zomer van 2018 weer gaan varen met toeristen in De Weerribben vanuit Ossenzijl. "Dat doen we met vrijwilligers elke zaterdagmiddag vanaf het buitencentrum van Staatsbosbeheer. De mensen kunnen daar opstappen voor een vaartocht", zegt Wietsma.

Visserij op voormalige Zuiderzee

De KU 11 is in 1912 in opdracht van Kok uit Kuinre gebouwd op de werf van Huisman bij Ronduite, de voorloper van het huidige Royal Huisman in Vollenhove. Het ruim negen meter lange scheepje werd gebruikt voor de visserij op de voormalige Zuiderzee. Toen die werd ingepolderd was het gedaan met de visserij in Kuinre en werd de boot verkocht. 

Na vele omzwervingen en verschillende eigenaren dook de boot in 1988 op in Zwartsluis. De stichting uit Kuinre heeft toen het initiatief genomen om de boot te kopen en te redden van de ondergang. Punterwerf Schreur ontfermde zich over de boot en zorgde toen ook voor restauratie. 

Sinterklaas moet met andere boot naar Kuinre en Ossenzijl

De KU 11 wordt door Stichting Kuinre in Promotie niet alleen gebruikt voor recreatieve doeleinden. Zo doet de KU 11 mee aan maritieme evenementen elders in het land en komt Sinterklaas er mee aan in Kuinre en Ossenzijl. Maar dit jaar moet de Sint dus even uitzien naar een andere boot.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.