nieuws

Deventenaar veroordeeld voor poging doodslag tijdens stappen in Apeldoorn

Deventenaar veroordeeld voor steken met mes
Deventenaar veroordeeld voor steken met mes
Een man uit Deventer is veroordeeld tot veertig maanden celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk, voor poging tot doodslag. De man trok tijdens een avondje uit in Apeldoorn een mes en stak daarmee iemand in de rug. De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie.
In maart zochten de Deventenaar en een vriend tijdens het stappen ruzie met een groep mannen. De Deventenaar trok een mes en bedreigde één van de mannen. Het slachtoffer sprong er tussen en duwde de man weg. Hij draaide vervolgens zijn rug naar de Deventenaar toe en liep met zijn handen omhoog van hem weg.

Risico

De Deventenaar ging achter het slachtoffer aan, haalde uit met het mes en stak het slachtoffer in zijn rug. Volgens de rechter had de Deventenaar misschien niet de intentie om het slachtoffer te doden, maar heeft hij wel het risico genomen dit te doen. Daarom is de man veroordeeld voor poging tot doodslag.
Volgens de verdediging was er sprake van noodweer, maar dat werd door de rechtbank afgewezen. De man had geen redenen om bang te zijn voor een mogelijke aanval van het slachtoffer, aldus de rechtbank.
De officier van justitie eiste een celstraf van 30 maanden. De rechtbank legt een hogere straf op, omdat volgens de rechtbank de eis geen recht doet aan de ernst van het feit.

Behandeling

Naast de celstraf moet de man zich onder meer melden bij de reclassering en moet hij zich laten behandelen aan persoonlijkheidsstoornis. Ook moet hij tijdens zijn proeftijd van drie jaar verblijven in een instelling voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang en een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.