nieuws

"Eyeopener, scannen en eerst conclusie lezen", Raad Staphorst volgens het boekje

De hele gemeenteraad in Staphorst heeft vorige week een 'basisboek gemeenteraad' ontvangen. En dat is positief ontvangen. Zelfs doorgewinterde raadsleden zijn positief.
Het 'Zakboek Raadsleden' was net uit en aanvankelijk was het idee dat elk nieuw raadslid in Staphorst het boekje zou krijgen. Maar bedachten burgemeester en griffier zich, het is voor elk raadslid wel goed, aangezien de hoeveelheid en diversiteit van informatie die raadsleden moeten verwerken de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. Vorige week werden de boekjes uitgereikt aan de voltallige raad.

Tips en trucs

Het boekje besteedt aandacht aan de lokale politiek, efficient onderhandelen en invloed uitoefenen, slim omgaan met tijd en de kunst van goed overleg. Daarnaast staan er praktische tips, korte columns van raadsleden, griffiers en bestuurders en veel voorbeelden in. Staphorst is de eerste gemeente in Overijssel waar alle raadsleden het boekje hebben gekregen, ook de wethouders krijgen binnenkort een exemplaar. 

Scannen

Lubbert Talen van de SGP heeft het boekje "gescand", precies zoals in Zakboek Raadsleden wordt beschreven om dikke dossiers snel door te nemen. Het eerst lezen van de conclusie van een lijvig stuk, om tijd te sparen, was voor de SGP fractievoorzitter een "Eyeopener". 

Motie van wantrouwen

Liesbert Lubberink van de PvdA is al acht jaar actief in de lokale politiek, maar het is volgens haar nooit "gesneden koek" en "blijf je altijd lerende". Lubberink ziet het zakboekje niet als "motie van wantrouwen" richting de zittende raad, maar voelde het cadeautje van burgemeester Segers en de griffier toch "lichtelijk ongemakkelijk". 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.