nieuws

Vogelaars spoeden zich naar Weerribben-Wieden, keizerarend gespot!

Hij staat niet eens op de Rode Lijst van zeldzame vogels in Nederland, de keizerarend. Simpelweg, omdat hij nagenoeg nooit in Nederland wordt gezien. De laatste waarneming dateert van 2005, maar nu is de roofvogel ineens gespot in de Kop van Overijssel. Met een hele stoet vogelaars in zijn kielzog.  Â
De eerste melding over de keizerarend kwam gisteren uit de buurt van Oss. Later gevolgd door een waarneming in Hasselt. Waarschijnlijk gaat het om dezelfde vogel, die verdwaald lijkt te zijn.
De roofvogel met een spanwijdte van bijna tweeëneenhalve meter maakt de indruk zich noordwaarts te verplaatsen. Hij vloog vanochtend ergens halverwege tussen Zwartsluis en Sint Jansklooster.

De verkeerde kant op

De keizerarend broedt in Zuidoost-Europa en Azië en overwintert in Afrika. De vogel moet dus de verkeerde kant zijn opgevlogen.
Hoe dan ook, de jacht op de arend is geopend. Horden vogelaars spoedden zich vanochtend naar de Weerribben, waar de majestueuze vogel  cirkels trekt hoog in het zwerk boven het Nationaal Park in de Kop van Overijssel. De vogelaars hebben zich in rijen opgesteld in de buurt van Heetveld, met telescoop, camera en verrekijker in aanslag. Het is wellicht de enige kans in hun vogelaarsleven: het spotten van de keizerarend op Nederlands grondgebied.
Of dat voor veel vogelaars nog gaat lukken, is maar de vraag. De vogel is het laatst gezien toen hij in de richting van het Vogeleiland in het Zwarte Meer weg zweefde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.