nieuws

Wijkvereniging baalt: "Inwonersinitiatief kreeg tegenwerking van gemeente Kampen"

Een groep enthousiaste mensen die trappelt van ongeduld om de binnenstad van Kampen groener te maken. Zo kon je de werkgroep 'Drijvende tuinen' in Kampen drie jaar geleden omschrijven. Kon. Want na tientallen vergaderingen en brieven van de gemeente, werd er een streep gezet door het plan. Wat overblijft is een knagend gevoel van frustratie, een fondsenpot van 10.000 euro en een kale gracht.
Inwonersinitiatieven. Het is een woord waar gemeenten de afgelopen jaren wel vaker mee schermen. Maar in Kampen zijn Nardus Kosten en Nico van Maastricht van de werkgroep 'Drijvende tuinen' van de Wijkvereniging Binnenstad Kampen er wel even klaar mee.

Gemeente had direct 'nee' moeten verkopen

Na drie jaar van ontwerpen, geld binnen halen en vergaderen, werd er afgelopen maart een streep door de plannen gezet. De bodem van de gracht bleek te kwetsbaar voor welke activiteit dan ook. Dat was nog wel te accepteren. Maar wat Nico en Nardus steekt, is dat die informatie al ruim zeven jaar bij de gemeente bekend was. 
"Had de gemeente nou maar direct nee gezegd," verzucht Nardus Koster. Maar in plaats van te wijzen op de gevaren van de vervuilde bodem van de Burgel, werd het initiatief door het waterschap positief onthaald en zat ook de gemeente in eerste instantie met een positieve insteek aan tafel: "En toen werd ik ineens gebeld door iemand van de afdeling juridische zaken. Waar we mee bezig waren, want dit was helemaal de verkeerde volgorde. En ik kwam nét uit een vergadering met mensen van de gemeente, van een andere afdeling."
Nico van Maastricht maakte de ontwerpen voor de drijvende tuinen. Hij kan niet zeggen dat de wijkvereniging bewust is tegengewerkt, maar zo voelt het wel.

"Geen opzet in het spel"

Wethouder Geert Meijering (CDA) bestrijdt dat er opzet in het spel is. "Een drijvende tuin, dat zorgt niet voor veel beroering in het water. Wij dachten dat het misschien wel zou kunnen. Daar hebben ook op in willen zetten. Op dringend advies van het waterschap zijn we ermee gestopt. Ik begrijp dat dat voor de wijkvereniging teleurstellend is. Zij hebben er veel tijd en energie in gestoken en dat vind ik erg jammer." 
Behalve veel frustratie zit de wijkvereniging ook met een goed gevulden fondsenpot. Zo'n 10.000 euro zit daarin. Concrete plannen waar dat geld aan kan worden besteed, zijn er nog niet. In elk geval wordt de binnenstad van Kampen er groener meegemaakt.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.