nieuws
Politiebureaus sluiten: politiek bezorgd, politie niet
CDA raadslid Isa Kahraman ui t Rijssen over sluiting politiebureau's
Bij elk politiebureau dat gesloten wordt en in de verkoop gaat, dringt de vraag zich op. Wat betekent dit voor de veiligheid en dienstverlening in de betreffende stad, dorp of wijk? De politie stelt dat het contact met de burgers niet minder wordt, maar de politiek is er niet gerust op.Â
Vandaag gaan de voormalige politiebureaus van Borne en Denekamp in de verkoop. In verschillende andere gemeenten zijn al bureaus gesloten. Door de vorming van de nationale politie wordt het aantal politiebureaus in Overijssel bijna gehalveerd.
Eigen bureau
In de Reggestreek wil de politie de bureaus in Rijssen-Holten en Hellendoorn samenvoegen op een nieuwe locatie in Nijverdal en dit leidt tot zorgen in politiek Rijssen. CDA-fractievoorzitter Isa Kahraman vindt dat een grote gemeente als Rijssen-Holten een eigen politiebureau moet hebben. Ook vreest hij dat de politie minder snel ter plaatse is bij een calamiteit.
Platteland
"Wat je hoort is dat de criminaliteit zich juist verplaatst van de stad naar het platteland omdat daar de politie ook minder aanwezig is", zegt hij. Het gevoel van veiligheid op het platteland is volgens Kahraman in het geding. "Alleen al het zien van een politielogo op een gebouw en aanrijdende politieauto's draagt bij aan het veiligheidsgevoel." Kahraman refereert aan de zorgen van de commissarissen van de koning over de veiligheid op het platteland.
Misvatting
Politiechef Oscar Dros van de politie Oost-Nederland reageerde in Overijssel Vandaag op de sluiting van politiebureaus. "Het is een misvatting dat als wij een bureau sluiten, wij minder bereikbaar en beschikbaar zijn. Dat is echt niet zo. Sterker nog, het open houden van een politiebureau kost ook capaciteit. Vroeger moest je voor een aangifte naar het politiebureau, daar bieden we nu iets anders voor."
De sluiting van bureaus wordt deels opgevangen door steunpunten en de politie Oost-Nederland wil meer werk maken van het communiceren via digitale kanalen als Facebook en Twitter. "Die virtuele nabijheid wordt belangrijker omdat de samenleving dat van ons vraagt", aldus Dros. De politie Twente heeft een webcareteam dat 24 uur per dag sociale media volgt om in te spelen op vragen en klachten.
De stelling dat agenten van de straat verdwijnen, noemt Dros "een misvatting". "We hebben meer dan 600 wijkagenten in Oost-Nederland en zijn dicht bij de samenleving gebleven."
Strijdbaar
CDA-politicus Kahraman vindt dat de politie het sluiten van bureaus moet herzien. Hij blijft strijdbaar, alhoewel zelfs vragen van zijn collega's in de Tweede Kamer aan de minister nog geen resultaat hebben gehad. "De minister heeft gezegd dat hij dit meeneemt in de evaluatie van de landelijke politie", zegt Kahraman. "Als raadslid ben je machteloos", is zijn conclusie.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer: