nieuws

Route langs regionaal industrieel erfgoed is reis terug in de tijd

Een oude kleiput, vele meters smalspoor en een paar loodsen. De voormalige steenfabriek De Werklust in Losser is voor velen niet meer dan een bekend verschijnsel in het landschap. Voor Hildebrand de Boer is de steenfabriek een schatkamer van het verleden en een pronkstuk van industrieel erfgoed in Nederland.
Lopend over het terrein en door de loodsen van de voormalige steenfabriek ontvouwt De Boer zijn plan voor een industriële erfgoedroute. Een grensoverschrijdende route die Twente, de Achterhoek, West-Münsterland en Bentheim met elkaar verbindt.
"Al het belangrijke industriële erfgoed in deze streek wordt opgenomen in de route", vertelt De Boer. Oost-Nederland en West-Münsterland. Volgens De Boer is er geen grens. Het is één industrieel landschap. De grond, de bodem bepaalde welke industrie zich waar vestigde. 

Bakstenen van klei uit put

De Boer wijst naar de oude kleiput. "Deze put stamt uit de voorlaatste ijstijd. Is 150.000 jaar geleden ontstaan. Grote hoeveelheden klei zijn hier vanaf het einde van de 19e eeuw gebakken."
"Alles is hier nog aanwezig", gaat De Boer verder. "Van de grof ceramische industrie, de kleipotten, het smalspoor tot aan de vormloodsen waar de baksteen werd gevormd. Ook de droogloodsen waar de stenen werden gedroogd voor ze werden gebakken in de ringoven staan er nog. Dit is een van de mooiste plekken van industrieel erfgoed in Nederland." 

TextilWerk Bocholt

Met evenzoveel passie praat De Boer over de oude Duitse industrie. In de weverij van TextilWerk in Bocholt wordt hij gegrepen door de grootsheid van de stoommachines.
Ook hier is het land de basis geweest voor de industrie. "Deze weverij bevindt zich in het historische landschap waar ooit vlas werd geteeld voor de huisweverij. Later ontstonden hele grote textielfabrieken met stoommachines. Steenkool werd hier aangevoerd uit het Rurhgebied. Dat zie je terug in de wegen en het spoor die hier zijn aangelegd."

Industriële erfgoedroute

Hildebrand de Boer wil dat zoveel mogelijk mensen zich kan vergapen aan het industriële erfgoed. Begin volgend jaar lanceert De Boer de industriële erfgoedroute. De route bestaat uit zo'n 130 bezienswaardigheden. Er komt een website, een app en een brochure om de mensen wegwijs te maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.