nieuws

DENK wil in Enschede "verrechtsing, verharding en verruwing" aanpakken

DENK maakt zich zorgen om discriminatie en racisme in Enschede. Om de "verruwing en verrechtsing" aan te pakken, doet de politieke partij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in de stad. Partijvoorzitter Selçuk Öztürk: "In tegenstelling tot andere partijen mag je bij ons zijn wie je bent."
In een interview met RTV Oost haalt Öztürk fors uit naar andere partijen, met name de PvdA: "De PvdA laat liggen wat ze decennia lang wel deden: opkomen voor minderheden en migranten." 
Juist nu is opkomen voor minderheden van groot belang, zegt Öztürk. "In 2016 waren er twaalfduizend meldingen van discriminatie. Daarvan was 39 procent gebaseerd op herkomst." Overigens gaan die cijfers over heel Nederland, niet alleen de stad Enschede. Maar ook in die stad staan minderheden onder druk, zegt Öztürk, onder meer doelend op recente demonstraties van extreemrechtse groeperingen.

Verblijfsvergunning

Öztürk verbergt niet dat de partij migranten ook ziet als sleutel voor electoraal succes. "We denken vier of vijf zetels te kunnen halen in Enschede, onder meer doordat je bij de gemeenteraadsverkiezingen geen paspoort nodig hebt om te stemmen. Een verblijfsvergunning is voldoende."
Bovendien, zegt de partijvoorzitter, "is DENK in Enschede erg goed ontvangen. Veel mensen zijn blij dat ze eindelijk hun geluid horen in de politiek." De partij liet een analyse uitvoeren, waaruit zou blijken dat de partij richting de acht zetels kan halen. "Maar we zijn al lang blij met vier á vijf." De gemeenteraad van Enschede heeft in totaal 39 zetels.

Zoektocht naar kandidaten

Eveneens is de partijvoorzitter optimistisch over het vinden van kandidaten voor de verkiezingen. "Er hebben zich al wat mensen aangemeld. We hopen er nog meer aan te trekken, te trainen en de raadsverkiezingen in te sturen. Belangrijk: we zoeken idealisten, geen opportunisten."
Öztürk belooft dat DENK-raadsleden veel vrijheid krijgen. "De meeste partijen hebben een erg zware partijdiscipline en proberen van hun raadsleden een soort robotjes te maken, met weinig zelfstandigheid en weinig ruimte om de geluiden van mensen te laten horen. Bij ons mag je zijn wie je bent en krijg je de ruimte om ideeën die leven in Enschede over de bühne te brengen."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.