nieuws

Tenten storten in tijdens CSI Salland, storm maakt abrupt einde aan hippisch evenement

De storm heeft aan het eind van de ochtend een abrupt einde gemaakt aan het hippisch evenement CSI Salland op het terrein van manege Bartels aan de Boetelerveldweg in Mariënheem. Twee tenten zijn als gevolg van windstoten geheel en/of gedeeltelijk ingestort.
Het is nog niet bekend of daarbij persoonlijke ongelukken zijn gebeurd. Wel is een aantal paarden op hol geslagen. Twee van de gevluchte paarden zijn bij het spoor aan de Raamsweg opgevangen, om te voorkomen dat ze voor de trein zouden komen. Ook zouden paarden in paniek richting het dorp zijn gerend.
Het concours hippique stond op het punt om te beginnen. Alle paarden waren op moment dat de tent instortte startklaar opgesteld in de binnenbak van het terrein. 

Paarden gewond

Volgens de laatste berichten is het een chaos op het manageterrein. Er zijn meerdere rijpaarden gewond geraakt.
De organisatie heeft in overleg met de ruiters besloten dat het driedaagse evenement morgen na het opruimen van de ravage wordt voortgezet met uitsluitend de deelnemers die nog verder willen rijden. De paarden die de wedstrijd in een aangepast programma vervolgen worden voor vannacht opgevangen in andere stallen in de regio. 
Vanuit de organisatie klinkt het verwijt dat tentenbouwer Van Sprengel uit België de tenten onvoldoende heeft laten zekeren om de windstoten op te kunnen vangen. De tenten waren niet goed verankerd: "Waarschijnlijk is er een flap van de tent opengewaaid en is de wind eronder gekomen. Omdat de grond drassig is, heeft de wind de zekeringen uit de grond kunnen trekken."

Verklaring

"Op dit moment heeft het welzijn van de paarden het grootste aandachtspunt, maar dat lijkt onder controle", laat Jeroen Bakker, voorzitter van CSI Salland in een verklaring weten.

"Omstreeks 11.15 uur is een stallentent door een rukwind omhoog gekomen en over de andere stallentent gewaaid. “Een aantal paarden kwam los, maar ze zijn opgevangen. Er zijn paarden in veiligheid gebracht en op vrachtwagens geplaatst, waardoor een aantal ruiters hun paarden kwijt waren. Maar inmiddels is alles terecht. Er was ontzettend veel onrust en schrik."

Schade lijkt mee te vallen

"De schade is nog niet geïnventariseerd, maar het lijkt achteraf nog mee te vallen. Uiteraard zijn er wel spullen beschadigd, zoals zadels van de ruiters. Gelukkig zijn er geen mensen gewond geraakt en maken de paarden het goed”, zegt Bakker.

"In overleg met de ruiters doen we er alles aan om vanaf morgen het programma te vervolgen. Ruiters uit de omgeving nemen hun paarden mee naar huis en hebben stallen aangeboden voor ruiters van verder weg. Zelf hebben we ook nog stallen beschikbaar om de internationale paarden op te vangen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.