nieuws

'Zorgloket in de supermarkt in Tuk is een succes'

Een zorgloket in de supermarkt. Gebruikelijk is het niet, maar in de buurtsuper in Tuk bij Steenwijk hebben ze er twee maanden ervaring mee en de initiatiefnemers noemen het een succes.
Elke donderdagochtend zetten medewerkers van Buurzorg Steenwijk en Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland een tafel neer bij de broodafdeling. Er wordt koffie en een koekje geserveerd. Soms schuiven klanten van de supermarkt zelf aan, soms worden ze uitgenodigd voor een praatje.
Diana Winselaar is een van de intiatiefnemers. “We hopen met onze laagdrempelige aanpak een band op te bouwen met de mensen die hier aan tatel zitten en zo te horen of ze misschien een zorgvraag hebben.”

Zorg en boodschappen

Alien Hof is eigenaar van de buurtsuper en krijgt regelmatig oudere klanten in de winkel die haar om advies vragen voor zorg. “Toen is eigenlijk het idee geboren voor ‘zorg en boodschappen’. Een plek waar onze klanten ook daadwerkelijk goed advies krijgen van deskundigen."
Buurtzorg Steenwijk ziet dat oudere mensen, gestimuleerd door de overheid, steeds langer thuiswonen. “Die groep is heel kwetsbaar en mantelzorgers zijn vaak overbelast. Vooral die groep ouderen willen we hier helpen”, vult Winselaar aan.

Eerste resultaten

De eerste resultaten zijn er ook al. Zo wordt Anne Doldersma binnenkort aan staar geholpen. Een medewerker van Buurtzorg helpt Doldersma bij het druppelen van de ogen na de operatie.
“Mijn vrouw woont inmiddels in een verzorgingshuis en verder ken ik niet zomaar iemand die mijn ogen drie maal daags wil druppelen", vertelt Doldersma. Hij trok daarom de stoute schoenen aan en ging naar het zorgloket in de buurtsuper. “Al snel werd iemand gevonden die mij na de operatie wil helpen. Weer een zorg minder.”

Bekendheid supermarkt

Het zorgloket is ook goed voor de supermarkt, zo geeft de eigenaar toe. “Je geeft zo toch weer een stukje bekendheid aan je winkel en kweekt ook ‘goodwill’ bij de mensen.”
Hoewel de gemeente in eerste instantie verantwoordelijk is voor het verlenen van zorg, is het initiatief helemaal buiten de gemeente om ontstaan.
Wethouder Dieke Frantzen van Steenwijkerland vindt dat alleen maar positief. “Dit is een mooi initiatief en ik hoop dat dit ook in andere delen van de gemeente wordt opgepikt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.