nieuws

Overijssel blijft ''eldorado" voor de eikenprocessievlinder

Eikenprocessierups
Eikenprocessierups
Hoewel afgelopen weken veel minder eikenprocessievlinders zijn gevangen dan vorig jaar -zeker een derde minder- blijft Overijssel samen met Noord-Brabant koploper als het gaat om aantallen eikenprocessievlinders en rupsen.
Dat meldt het Kenniscentrum van de de Wageningen University, dat bijhoudt hoeveel vlinders er gevangen worden en waar.
De eikenprocessievlinder komt dus het meest voor in Overijssel en dat is niet iets om blij van te worden. De rups en de vlinder veroorzaken irritaties aan huid, ogen en luchtwegen bij contact met de brandhaartjes van het insect. De nesten van de vlinder worden dan ook bestreden om te voorkomen dat de rupsen uitkomen.
Elk jaar zetten onderzoekers in augustus en september vallen op om te bepalen waar het volgend jaar problemen met de eikenprocessierups kunnen worden verwacht. Hoewel de onderzoekers ook in Overijssel en Noord-Brabant minder vlinders vingen, blijven deze provincies 'koploper'. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland komt de eikenprocessievlinder, en dus ook de rups, weinig voor.
Het kenniscentrum verwacht voor 2018 lokaal veel overlast. Huid, ogen en luchtwegen kunnen geïrriteerd raken door contact met de 'brandhaartjes' van het dier. Doordat de afgelopen maanden plaatselijk erg veel regen is gevallen, vlogen vlinders minder ver uit om hun eitjes te leggen. Er zullen zich daardoor veel nesten bij elkaar vormen. Dat is dan wel weer makkelijk voor de bestrijding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.