nieuws

Veel belangstelling voor Twents initiatief om asbestdaken te saneren

Het nieuwe initiatief Asbestschakel kent een vliegende start. Op de informatiebijeenkomsten die het collectief organiseerde, kwamen honderden belangstellenden af. "Dat heeft al tot zeker vijftig afspraken geleid."
Onder de paraplu van de Asbestschakel hebben zich bedrijven verzameld die allemaal afzonderlijk en op hun eigen manier betrokken zijn bij de sanering van asbest. 

Voor 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland zijn verwijderd. Daarna zijn ze verboden. In Nederland gaat het om ongeveer 90 miljoen m2. Om dat asbest te verwijderen moeten hoge kosten worden gemaakt. Kosten die volgens de Asbestschakel juist vanwege de versnipperde aanpak oplopen. Initiatiefnemer Jeroen Klinkhamer zegt in Overijssel Vandaag op TV Oost: "Elke betrokken partij rekent over het basiswerk een extra fee voor bijvoorbeeld administratiekosten. Doordat we alles samen doen, hoeft er maar een keer zo'n kostenpost te worden opgevoerd. Dat scheelt uiteindelijk al gauw zo'n twintig procent van de totale aanneemsom."

Boven verwachting

Tijdens de informatieavonden in de gemeente Dinkelland kwamen gisteravond ook zeker honderd particulieren af. "Dat was ver boven onze verwachting. En vanavond beginnen we in Tubbergen met een speciale avond voor boeren. Ook daar verwachten we veel mensen. Iedereen die we spreken, is laaiend enthousiast. Ook de vakpers voor de agrarische wereld noemt dit als een geweldig initiatief," aldus Klinkhamer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.