Oudjes lekker 'achter de geraniums' in Enschede

Bij zorgcentrum De Posten in Enschede duiken de bewoners fijn achter de geraniums. Letterlijk bijna, want in verschillende huiskamers zijn speciale plantenpanelen opgehangen.

Naast dat het leuk en gezellig staat, wordt ook wetenschappelijk onderzocht wat het effect is van de panelen. Zo wordt de luchtkwaliteit gemeten en moeten bewoners en medewerkers vragenlijsten invullen over hun gemoedstoestand.

 

"We gaan er vanuit dat het groen een positief effect heeft", zegt onderzoekster Hermans van de Universiteit Wageningen. "Met het onderzoek hopen we het ook te kunnen aantonen."

 

Droge mond

De plantenpanelen bevatten veel groen voor extra zuurstof, een hogere luchtvochtigheid en speciale planten die vieze luchtjes absorberen. "Vooral in de herfst en de winter staat hier de kachel op standje 10 en zijn alle ramen en deuren gesloten", zegt medewerkster Hannenberg. "Dan krijg je snel last van droge ogen en een droge mond. Ook klagen veel medewerkers over hoofdpijn, etc."

 

Vochtiger

Hannenberg merkt slechts een paar dagen na het ophangen van de panelen al verschil. "Ik heb de indruk dat het wat vochtiger is hier." Maar vooral de sfeer is er op vooruit gegaan, zegt ze. "De bewoners komen 's ochtends binnen en dan raken ze maar niet uitgepraat hoe mooi ze het vinden."

 

De Posten is één van de 12 zogenoemde koplopers in het project 'groen, grijs en gelukkig' en de enige in Overijssel. Of de panelen daadwerkelijk invloed hebben op de luchtkwaliteit en de gemoedstoestand moet blijken uit het onderzoek. Dat is eind volgend jaar afgerond. 

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede zorg groen De Posten Nieuws
Deel dit artikel: