nieuws

Ommen herdenkt vermoorde joodse families met reis naar Auschwitz

Het was een bijzondere week voor een grote groep Ommenaren: De razzia van 3 oktober 1942 werd namelijk herdacht. Op die dag werden 27 joodse Ommenaren weggevoerd door de nazi's. Omdat het precies 75 jaar geleden is, was het voor de Stichting Herdenking Joods Ommen reden om een speciale herdenkingsreis naar Auschwitz te organiseren.
De animo voor die herdenkingsreis is groot. Het begint maandagochtend met het uitdelen van foto's van de meegevoerde joodse Ommenaren en een rondgang langs de joodse huizen. Daarbij worden de namen van de slachtoffers genoemd die er gewoond hebben. 

"Het is een joodse traditie dat mensen pas echt overleden zijn als hun naam niet meer genoemd wordt", legt Gerko Warner uit van de Stichting Herdenking Joods Ommen. "Wij blijven de namen noemen van de joden die in 1942 zijn weggevoerd. Zo zullen zij nooit vergeten worden", aldus een van de initiatiefnemers van de herdenkingsreis.

Leerlingen
Ook zo'n zeventig leerlingen van het Vechtdal College doen mee aan de herdenkingsreis. Zij vertrekken van Ommen via Berlijn naar Auschwitz. Niet echt een typisch schoolreisje dus. "Het is heel bijzonder om mee te maken", vertelt Thiemen Ruys. Hij is een van de leerlingen die naar Auschwitz gaat. "Ik ben wel heel benieuwd wat we gaan zien en ik heb er wel zin in, voor zover je zin kan hebben in zoiets gruwelijks."

De groep met zo'n zeventig volwassen deelnemers vertrekt met een andere bus. Ze leggen de reis af die de joodse Ommenaren ook hebben afgelegd. Via Zwolle waar de Joden werden verzameld en St. Johannesga waar een werkkamp was voor de mannen, gaat de reis naar Westerbork. Daar worden de deelnemers toegesproken door opperrabbijn Binyomin Jacobs.

"Ik wilde deze mensen heel graag mijn waardering en respect overbrengen", aldus de opperrabbijn. "Dat juist in een stad als Ommen waar tegenwoordig helemaal geen joden meer wonen zo'n eerbetoon brengt aan de vermoorde Joden raakt mij diep. Dit voorbeeld moet in veel meer steden gevolgd worden."

De woorden van de opperrabbijn maken indruk op de meegereisde Ommenaren. Maar het wordt nog indrukwekkender. Vanuit Westerbork gaat de reis naar Auschwitz, het vernietigingskamp van de nazi's dat bij heeft gedragen aan de moord op in totaal zo'n zes miljoen joden.

"Ongelooflijk wat hier gebeurd is", vertelt initiatiefnemer Gerko Warner. "Al die joden die hier zijn vermoord. En ook de plek waar de reis eindigde voor veel Ommer families. Echt verschrikkelijk."
De Ommenaren hebben steentjes neergelegd bij het monument bij Auschwitz. "En we hebben hun namen genoemd. En dat zullen we blijven doen. Zodat ze nooit vergeten worden."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.