nieuws

Eerste nachtvorst van het najaar in Twente

Vorst aan de grond
Vorst aan de grond
Het heeft afgelopen nacht voor het eerst dit najaar gevroren. Nou ja gevroren..., het weerstation in Twente mat als enige een temperatuur die onder de nul graden dook. Het werd -1,2 graden op klomphoogte meldt weeronline.
De laatste keer dat het aan de grond vroor in ons land was op 14 juni. Toen koelde het ook op weerstation Twente af naar -0,1 graden.
Gemiddeld genomen vindt de dag met de eerste vorst aan de grond in Nederland al half september plaats. Vorig jaar kon op 6 oktober de eerste grondvorst worden gemeten. En in 2015 op 27 september.

Record

In 2014 kwam het pas op 5 november tot de eerste vorst aan de grond in Eindhoven. Het record van de eerste nachtvorst dateert van 1973 toen het in Twente al op 22 augustus aan de grond vroor. In Twente koelde het toen af naar -2,2 graden.
De periode waarin nog nooit vorst aan de grond is waargenomen op een officieel weerstation in Nederland is heel kort, namelijk van 20 juli t/m 21 augustus.

Komende nachten minder koud

Komende nachten is de kans op grondvorst klein. Tot en met donderdag zijn er vrij veel wolkenvelden met ook buien. Hierdoor zal de temperatuur 's nachts aan de grond tussen 10 en 12 graden liggen. Vrijdag is het frisser met in de vroege ochtend 7-9 graden. Dicht bij de grond kan de temperatuur naar 3 graden dalen, maar waarschijnlijk komt het niet tot grondvorst. In het weekend wordt het zonniger met zondag overdag in het binnenland 20 graden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.