nieuws

"Deventer en Kampen moeten proefgemeente worden voor legale wiet"

"Deventer moet voorop lopen als het gaat om gereguleerde wietteelt." Dat vindt D66 in de stad. De partij reageert hiermee op de uitgelekte kabinetsplannen om in een aantal Nederlandse gemeenten legale wiet te verspreiden.
Het is een proef van het nieuwe kabinet, om te kijken of met legale teelt de criminaliteit afneemt en de wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten. De Deventer politiek heeft vorig jaar al in meerderheid aangegeven achter zo'n plan te staan, maar toen was de landelijke politiek nog tegen. 

Kampen moet zich ook melden

Ook Kampen moet zich melden als proefgemeente. Dat vindt de SP-er Richard Boddeus. "Naast witlof en tomaten is er ook plaats in de Koekoek voor wietteelt", aldus het raadslid. Daar komt nog bij dat Kampen centraal ligt in Nederland.
"We willen nu weten of Deventer er echt werk van gaat maken om één van de pilotgemeentes te worden", zegt Eva Sipman van D66. "Met gereguleerde wietteelt voorkom je uitwassen in de samenleving, criminaliteit en brandgevaar op zolderkamers. Daarnaast kun je de kwaliteit van het product in de gaten houden en dat is beter voor de gezondheid van de gebruikers", vervolgt Sipman. 

Veel troep

Eigenaar Van Lienden van coffeeshop Bull's erkent dat er veel troep op de markt is: "Ik krijg hier veel samples binnen, maar het meeste vind ik niet goed genoeg. Er wordt veel chemisch gekweekt. Zonde, want wiet hoort biologisch te zijn."
Van Lienden zou zelf graag legaal hennep kweken, onder toeziend oog van de gemeente. "Dan weet ik tenminste precies wát ik verkoop en dat het veilig en goed geproduceerd is." Ook in Enschede, Zwolle en Kampen leeft het voorstel. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.