nieuws

Uitstel dreigt voor besluit moskee Enschede, raad Enschede beslist vanavond

De komst van de omstreden moskee in Enschede loopt mogelijk vertraging op, als het besluit over het bestemmingsplan vanavond van tafel gaat. Dat wil het CDA in Enschede, omdat er mogelijk sprake zou zijn van ongewenste geldstromen vanuit het buitenland.Â
Vorige week werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen, waardoor er in 2018 meer helderheid zou moeten komen over de financiering van moskeeën in Nederland. Voorstanders van de motie maken zich zorgen om de invloed van overheden als Turkije, waar kerk en staat niet gescheiden zijn.

Geen duidelijkheid over geld

Het CDA in Enschede wil dat er met het goedkeuren van het bestemmingsplan gewacht wordt op die duidelijkheid, aldus raadslid Ton ten Vergert. Ten Vergert vraagt zich af waar het geld voor de moskee in Enschede vandaan komt: "We hebben de wethouder gevraagd: hoe wordt de moskee gefinancierd? Hij kon ons daar geen duidelijkheid over geven."
Ten Vergert sluit niet uit dat er geld vanuit het buitenland zou komen voor de financiering van de moskee: "Het is een gebouw voor maximaal 1500 mensen, terwijl de geloofsgemeenschap maar uit zo'n 500 mensen bestaat. Dan vraag ik me wel af, wie financiert de rest dan?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.