nieuws

‘Zeer veel paddenstoelen dit jaar’

Volgens deskundigen groeien dit jaar erg veel paddenstoelen. Oorzaak is een combinatie van relatief hoge temperaturen en veel regen in de afgelopen weken.
Piet Bremer is ecoloog bij de provincie Overijssel en groot liefhebber van paddenstoelen. “Vorig jaar was in mijn beleving het slechtste seizoen ooit. Dit jaar wordt dat dubbel en dwars goedgemaakt.”

Fobie voor paddenstoelen

Tijdens een wandeling door de Boswachterij Staphorst windt Bremer zich op. “Veel mensen hebben een fobie voor paddenstoelen, omdat ze vroeger op school hebben geleerd dat paddenstoelen gevaarlijk zijn.”
“Er zijn zeker paddenstoelen die giftig zijn, maar dat is ook alleen maar een probleem wanneer je ze echt gaat opeten. De meeste paddenstoelen zijn helemaal niet giftig en de moeite waard om goed te bekijken.”

Relatie met bos

Bremer vermoedt dat onze Hollandse ‘paddenstoelenfobie’ ontstaan in toen honderden jaren geleden de bossen in ons land steeds meer verdwenen. “Toen zijn we de relatie met het bos een beetje verloren.”
“Dat zie je in alle landen rond de Noordzee. Alleen in die landen zijn mensen terughoudend met paddenstoelen. In andere landen worden ze massaal gegeten en hebben de inwoners ook veel kennis over paddenstoelen.”

Duizenden soorten

In Overijssel komen duizenden verschillende soorten paddenstoelen voor. En volgens Bremer worden er nog steeds nieuwe soorten ontdekt. Hij roept dan ook iedereen op om de komende tijd lekker op onderzoek te gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.