nieuws

Overijsselse gemeenten profileren zich met eigen cultuurthema

Nautische geschiedenis thema van Kampen
Nautische geschiedenis thema van Kampen
Zes Overijsselse gemeenten gaan zich profileren op cultureel gebied. De gemeenten kiezen daarvoor ieder een eigen thema.
Het doel van de cultuurprofielen is om de culturele sector in Overijssel te versterken op het gebied van participatie, erfgoed, talentontwikkeling en evenementen. In een provinciale Cultuurnota is vastgelegd dat de provincie afspraken maakt met gemeenten over de culturele infrastructuur van Overijssel. De gemeenten ontvangen 160.000 euro voor de ontwikkeling van hun cultuurprofiel.

Eigen culturele thema

De geselecteerde gemeenten Dalfsen, Kampen, Zwartewaterland, Steenwijkerland, Hellendoorn en Tubbergen hebben ieder een specifiek cultureel thema gekozen.
Dalfsen richt zich op erfgoed en specifiek de archeologie van de 'Schat van Dalfsen'; Kampen richt zich op de nautische geschiedenis; Zwartewaterland profileert zich op de bedevaart; Steenwijkerland krijgt een evenementenprofiel; in Hellendoorn staan popmuziek en amateurkunst centraal en Tubbergen richt zich op de glaskunst.
De zes gemeenten delen dezelfde ambitie: meer jongeren mee te laten doen aan culturele activiteiten, talenten te ontwikkelen en het ondersteunen van amateurs en vrijwilligers in hun activiteiten. 

Inwoners mee laten doen aan projecten

Hellendoorn geeft De Smidse een centrale rol in haar profiel als nieuwe cultuurwerkplaats waar muziek, amateurkunst en onderwijs samenkomen. Dit moet leiden tot nieuwe muziek- en theaterprojecten. Een ander voorbeeld is de gemeente Dalfsen waar de afgelopen jaren zeer bijzondere archeologische vondsten zijn gedaan. Daar worden inwoners actief betrokken bij de rijke historie van deze gemeente door verhalen op te halen over Dalfsen en hen mee te laten doen met een archeologische opgraving.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.