nieuws

Syriër die vrouwen in Enschede aanrandde moet van OM gedwongen opgenomen worden

'Syriër moet gedwongen opgenomen worden'
'Syriër moet gedwongen opgenomen worden'
In de ochtend van 22 februari ging het helemaal mis in het hoofd van een 29-jarige man uit Syrië. In het centrum van Enschede zou hij in korte tijd twee vrouwen hebben aangerand en een bejaarde man in elkaar geslagen hebben. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum verkeerde de man in een psychose en was hij volledig ontoerekeningsvatbaar. Dat werd vanochtend duidelijk tijdens de behandeling van zijn zaak door de rechtbank.
De officier van justitie trekt dezelfde conclusie. Als het aan haar ligt wordt de man daarom over twee weken voor een jaar lang gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.
Voor de slachtoffers van de man was het alsof ze in een nachtmerrie terecht kwamen. De bejaarde man werd plots belaagd door een woeste man die hem toeriep "kanker-Hollander, je moet dood" en hem tot bloedens toe sloeg.

Klap

Een van de vrouwen kreeg plots een harde klap tegen haar bovenlichaam, terwijl haar belager hardhandig in haar kruis greep. Dat overkwam de tweede vrouw ook. Zij hoorde haar belager in haar oor mompelen "hmmm, lekker verkrachting."
Hij was boos, vertelde de man vanmorgen tegenover de rechters in Almelo. "Boos op het Nederlandse volk", omdat zijn liefde voor een meisje op Facebook niet beantwoord werd en iemand een vrachtwagen voor zijn deur had gezet. "Daar had ik zomaar met mijn hoofd tegenaan kunnen lopen!"

'Medicijnen werken niet'

In het Pieter Baan Centrum kreeg de man medicatie om zijn psychose onder controle te krijgen. De medicijnen werken volgens hem nog niet.  "Ik slaap wel goed, maar ze werken niet voor mijn hersens." Hij vertelde veel spijt te hebben en zich ontzettend te schamen voor zijn gedrag.
De Syriër is geen onbekende voor de geestelijke gezondheidszorg en werd al vaker opgenomen. Hij kwam in 2002 naar Nederland, maar kreeg geen verblijfsvergunning. Dat bracht veel spanningen met zich mee die hij met drank en drugs probeerde te onderdrukken. In 2013 kreeg hij een tijdelijke verblijfsvergunning maar in 2015 verklaarde de rechter in Arnhem hem tot ongewenst vreemdeling.
Waar de man na een eventuele opname naar toe moet is niet bekend.
Over 2 weken doet de rechtbank in Almelo uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.