nieuws

Kijken met Overijsselse ogen naar het regeerakkoord: geld naar A1 en A28

De presentatie van het regeerakkoord
De presentatie van het regeerakkoord
De regering trekt geld uit voor investeringen in het wegennet in onder meer Overijssel. Dat blijkt uit het regeerakkoord dat vanmiddag is gepresenteerd door de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Goederentreinen moeten stiller en Enschede wordt genoemd als aanjager voor vernieuwing en talentontwikkeling bij cultuurfondsen.  En ook voor Almelo was er goed nieuws.Â
Wie met een Overijsselse blik naar het regeerakkoord kijkt, ziet dat er onder meer gesproken wordt over investeringen in de verkeersaders A1 en A28. De regering wil daarover afspraken maken met de provincie en gemeenten. 

Gevangenissen blijven open

Dik anderhalf jaar geleden trok een groep van twintig personeelsleden van de Karelskamp in Almelo naar Den Haag om daar te protesteren tegen de voorgenomen sluiting van die gevangenis. Later werd dat besluit teruggedraaid voor de duur van de vorige kabinetsperiode. Maar ook dit kabinet houdt de gevangenissen open. 
'Aan de gevangeniscapaciteit wordt zo min mogelijk getornd. Mocht sluiting onverhoopt nodig zijn, dan zullen de gevangenissen gelegen buiten de Randstad zoveel mogelijk worden ontzien', blijkt uit het regeerakkoord. Goed nieuws dus voor de Karelskamp in Almelo. 
Maar ook de rechtbank in Almelo kreeg goed bericht. Deze kabinetsperiode worden er geen rechtbanken gesloten. 

Stillere goederentreinen

Ook het treinverkeer in de provincie Overijssel komt aan bod. Bijvoorbeeld het goederenvervoer. De regering wil het gebruik van stillere goederentreinen stimuleren. Ook moeten er meer treinen over de Betuweroute rijden om overlast langs andere routes, zoals op de lijn Oldenzaal-Deventer, zoveel mogelijk te beperken. 
Mogelijk adddertje onder het gras is het voornemen van het kabinet om goederenvervoer per spoor te intensiveren als alternatief voor wegvervoer. Gaan die treinen over de Betuweroute of over de trajecten in Overijssel? Daar geeft het regeerakkoord geen antwoord op.  Niet alleen goederenvervoer over het spoor neemt onder Rutte III toe, ook vervoer met binnenvaartschepen wordt genoemd als goed alternatief voor wegvervoer. Wordt het daardoor drukker op het Twentekanaal?

Meer sprinterdiensten in de regio?

Ook wil de regering het aanbod van trein, tram en metro beter op elkaar afstemmen. Omdat te bereiken zijn moeten er meer sprinterdiensten komen op het hoofdrailnet. Het kabinet kijkt daarbij naar één of meer van de lijnen Apeldoorn-Enschede, Zwolle-Groningen/Leeuwarden en Dordrecht-Breda. 

Schuldhulpverlening

Ook CDA-wethouder Patrick Welman in Enschede heeft het regeerakkoord al gelezen. Hij is erg blij met de mogelijkheden die gemeentes krijgen om schuldhulpverlening beter te reguleren. 
Welman verwacht door het adviesrecht de kosten voor schuldhulpverlening terug te kunnen dringen. Die rijzen in Enschede nu de pan uit. 

Kunst en cultuur in de regio

De regering wil dat kunst en cultuur voor iedereen bereikbaar is. Niet alleen in de Randstad maar ook in de regio. Enschede wordt daar als stedelijk gebied in de regio met name genoemd in het regeerakkoord. 'Stedelijke centra zoals Groningen, Breda, Enschede en Eindhoven kunnen hierin een belangrijke aanjagende functie vervullen. Een betere onderlinge afstemming tussen Rijk, provincies en gemeenten draagt daaraan bij.'

Grensregio's minder ingewikkeld

Mensen in Twente die het wel zien zitten om over de grens in Duitsland te gaan werken, krijgen van de nieuwe regering een helpende hand. 
'Het kabinet maakt werk van het wegnemen van belemmeringen die mensen ervaren in de grensregio’s", aldus een passage in het regeerakkoord. 
Wie in Duitsland wil werken krijgt te maken met verschillen tussen Nederland en Duitsland op het gebied van bijvoorbeeld belastingen, verzekeringen en pensioenopbouw. Met name de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen worden de belangrijkste knelpunten op het terrein van infrastructuur en sociale zaken en werkgelegenheid aangepakt. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.