nieuws

OM wil verplichte behandeling voor overvaller Enschedeër die niet meewerkt aan behandeling

Rechtbank Overijssel
Rechtbank Overijssel
Het Openbaar Ministerie wil dat de voorwaardelijke straf van een vorig jaar veroordeelde overvaller uit Enschede omgezet wordt en dat de man verplicht behandeld wordt. Dat bleek vandaag voor de rechtbank in Almelo.
De overvaller man kreeg in mei vorig jaar tweeënhalf jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, wegens vijf gewelddadige straatroven die hij samen met zijn oudere broer pleegde. De broer gaf tijdens de rechtszaak aan dat hij die pleegde omdat hij hulp wilde voor zichzelf en zijn broertje.
De 22-jarige kwam afgelopen april onder voorwaarden op vrije voeten: geen alcohol en meewerken aan behandeling. In augustus trok de reclassering aan de bel, omdat de man meerdere malen positief testte op alcohol en daarnaast niet meewerkte aan zijn behandeling. Sindsdien zit hij weer vast.
De man zegt van goede wil te zijn, maar blijkt dat hij het niet aan kan als puntje bij paaltje komt. "Het lijkt wel alsof hij de goede voornemens kwijt is op moment dat hij spreekkamer weer uit loopt", aldus de reclassering die verdere begeleiding van de man niet meer ziet zitten en een gedwongen opname in een kliniek aanraadt.
"Stom" noemt de 22-jarige zijn gedrag. Hij zegt dat hij sinds de zwangerschap van zijn vriendin inziet dat hij verkeerd bezig is. Praten wil hij wel, maar niet over problemen van vroeger, "over dingen van nu dat wel."
De officier van justitie ziet weinig heil in de motivatie van de veroordeelde en vroeg de rechters om vier maanden van de voorwaardelijke celstraf om te zetten met een verplichte behandeling aan het eind.
Uitspraak over twee weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.