nieuws

Airport Twente aan de vooravond van een revolutie

"De luchthaven in Twente staat aan de vooravond van een revolutie." Dat zegt luchtvaartspecialist Heerkens van de UT in Enschede. Hij doelt daarmee onder andere op de mogelijke inzet van 'Remote Tower'.
Maar wat is dat eigenlijk, zo'n Remote Tower? Dat is een slim camerasysteem, waarmee een rustige luchthaven in de gaten kan worden gehouden. Als er een vliegtuig gaat landen of opstijgen, kan een luchtverkeersleider van een andere locatie inschakelen en zo de zaak begeleiden.

Tonnen euro's uitsparen

"Het grote voordeel is, dat je een duurbetaalde luchtverkeersleider kunt uitsparen", zegt Heerkens. "Die kost al gauw enkele tonnen per jaar. En vaak heb je er aan eentje niet genoeg." Met remote tower kan een luchtverkeersleider die gestationeerd is op Schiphol, met één druk op de knop inschakelen bij Airport Twente.
De Twentse luchthaven heeft 150.000 euro van het Rijk gekregen, om te kijken of het systeem daadwerkelijk kan worden ingezet en mogelijk ook toepasbaar is bij andere 'rustige' luchthavens. "Dat onderzoek is eind volgend jaar afgerond", zegt directeur De Groot.

Onbemand

"Een ander deel van de revolutie is de inzet van onbemande vrachtvliegtuigen", zegt Heerkens. "Daar zijn we op de UT mee bezig. En als je dan die 2 vernuftige systemen aan elkaar kan koppelen, wordt het natuurlijk helemaal fantastisch!" Heerkens hoop dat volgend jaar het eerste onbemande vrachtvliegtuig een landing kan maken op Airport Twente. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.