nieuws

Initiatiefnemers moskee Enschede opgelucht: "Het was heel spannend voor ons"

Opluchting overheerst bij de initiatiefnemers van de moskee in Enschede. Gisteren hakte de gemeenteraad de knoop door: het grote culturele centrum aan de Kuipersdijk komt er. "We zijn heel opgelucht, hier hebben we lang op zitten wachten", zegt initiatiefnemer Ahmed Kemaloglu.
Hij is bijna vier jaar met dit project bezig geweest. "Het was wachten, wachten, wachten. Uiteindelijk is er een goed bericht uitgekomen", vertelt Kemaloglu. "Vanavond is de bestuursvergadering. We gaan kijken hoe dit zich verder gaat ontwikkelen, ik wacht met spanning af."

Moskee in 2022 open

De organisatie werkt met een langetermijnplanning. Volgens die planning moet de moskee in 2022 de deuren openen. "Dat is voor ons een streven. Ik wacht af wat we vanavond bespreken."
Kemaloglu wil een misverstand uit de wereld helpen: "Er komt geen moskee van drieduizend vierkante meter. De moskee is vijf, zeshonderd vierkante meter. Het grootste deel van het gebouw is een cultureel centrum", stelt hij. 

Nog steeds veel tegenstand

Er heerst in de wijk nog steeds veel tegenstand tegen de komst van de grote moskee. Zo werden er meer dan zeventig bezwaren ingediend. Kemaloglu is niet verrast. "Er zijn altijd wel mensen die met andere verhalen naar boven komen."
"Door goede communicatie en gesprekken met elkaar zijn we toch tot een goed besluit gekomen", vervolgt hij. "Er zullen nog steeds mensen tegen zijn. Nogmaals: er komt een groot cultureel centrum, met een stukje en dat is de moskee."

Openheid over financiën

Ook de kritiek over mogelijke buitenlandse geldstromen naar de moskee, wuift Kemaloglu van de hand. "We hebben openheid van onze financiën laten zien. We hebben geen illegale dingen en doen alles legaal."
"Dat er mensen zijn die andere denkwijzen hebben, dat moeten zij weten", reageert hij. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.