nieuws

Zeshonderd jaar oude Aak en Punter vernietigd in Kampen

Punter naast IJsselkogge uit water gehaald
Punter naast IJsselkogge uit water gehaald
De zeshonderd jaar oude schepen Aak en Punter zijn vernietigd. Dat schrijft de Stentor. De schepen werden twee jaar geleden gevonden onder de IJsselkogge in Kampen. De kwaliteit van de schepen blijkt echter zo slecht te zijn, dat het niet mogelijk was om ze te exposeren.
Aanvankelijk was het plan om de twee scheepjes naast de eveneens gevonden IJsselkogge te exposeren. Beide schepen zijn na onderzoek vernietigd. De focus ligt nu op het conserveren van de IJsselkogge. Dat scheepswrak wil de gemeente tentoon gaan stellen.

Slechte kwaliteit snel duidelijk

De Punter werd op 29 september 2015 geborgen. Het is een schip dat in de middeleeuwen gebruikt werd voor transport op de binnenwateren. Bij de berging werd de slechte kwaliteit al duidelijk. Er was een brancard nodig om de Punter heelhuids boven water te krijgen. 
Een maand later werd De Aak gelicht. Dit was een moeilijke operatie, omdat het wrak voor een deel onder de IJsselkogge lag. Bij het lichten van het wrak raakten al enkele onderdelen los door de slechte houtkwaliteit.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.