nieuws

Gereformeerde Theologische Universiteit van de baan

Er komt geen Gereformeerde Theologische Universiteit en dus gaat de Theologische Universiteit Kampen voorlopig zelfstandig verder. Dat heeft de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) gisteren besloten. De universiteit in Kampen gaat onderzoeken of er alsnog een fusie kan komen zonder de CGK.
Gisteren kwam de synode bijeen in Nunspeet om te praten over een fusie van de Theologische Universiteit Apeldoorn, de Nederlands Gereformeerde Predikantsopleiding (NGP) in Apeldoorn en de Theologische Universiteit Kampen (TUK).
Er was een meerderheid van zeventig procent nodig voor het plan, maar dat werd niet gehaald. En dus gaan de universiteiten zelfstandig verder.

Invloed kerk
De belangrijkste reden om niet akkoord te gaan, was volgens het Reformatorisch Dagblad het verenigingsmodel. De kerkelijke invloed op een universiteit mag volgens de wet namelijk niet in een verenigingsmodel. Hierdoor vreest de synode een te grote afstand tussen kerk en school.
Ook zou er volgens de krant een gebrek aan vertrouwen zijn in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken. Bij een deel van de kerken zou grote verontrusting zijn over het besluit van de gereformeerd-vrijgemaakte synode over vrouw en ambt.
Roel Kuiper, rector van de Theologische Universiteit Kampen (TUK), zegt tegenover het Reformatorisch Dagblad 'diep teleurgesteld' te zijn over het synodebesluit van de CGK. Kuiper hoopte dat de positie van de gereformeerde theologiebeoefening in Nederland versterkt zou worden door de fusie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.