nieuws

1500 nieuwe Overijsselse orgaandonoren, 5000 zeggen dat ze niet willen doneren

Online donorregistratie
Online donorregistratie
In een jaar tijd registreerden bijna negenduizend Overijsselaars zich in het donorregister. De meesten van hen hebben vastgelegd dat ze geen organen willen doneren na hun overlijden.
Van de negenduizend Overijsselaars die zich in een jaar tijd lieten opnemen in het donorregister, hebben vijfduizend expliciet aangegeven geen organen te willen doneren. Zo'n vijftienhonderd nieuwe geregistreerden zijn juist wel donor geworden. De rest geeft wel toestemming, maar wil bepaalde organen niet doneren of laat iemand anders, zoals een familielid, beslissen over donatie.
Landelijk zijn er in een jaar tijd zo'n 12.500 orgaandonoren bij gekomen, terwijl maar liefst honderdduizend mensen hebben laten registreren dat ze geen organen willen geven.

Meeste donoren in Borne, minste in Staphorst

Van alle Overijsselse gemeenten is in Borne het grootste deel van de inwoners orgaandonor: bijna een kwart. In veel andere gemeenten ligt het percentage rond de twintig. 
In Staphorst zijn de minste orgaandonoren. Minder dan een op de tien Staphorsters staat geregistreerd als orgaandonor. Het landelijk gemiddelde is een op de vijf.
Onderaan dit artikel kunt u opzoeken hoeveel mensen in uw gemeente staan geregistreerd als orgaandonor. 

Pia Dijkstra

Deze week is het Donorweek. Daarmee vraagt de Nederlandse Transplantatiestichting aandacht voor het belang van orgaandonatie. Jaarlijks overlijden zo’n 130 tot 150 patiënten die op de wachtlijst staan voor orgaantransplantatie.
Vorig jaar haalde het voorstel voor een nieuwe donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra een nipte meerderheid in de Tweede Kamer. In die wet staat dat iedereen donor is, tenzij men aangeeft dat niet te willen.
Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Transplantatiestichting denken mensen als gevolg van het wetsvoorstel "vaker na of ze donor willen zijn of niet". Dat kan verklaren dat meer mensen hebben besloten zich als niet-donor in het register op te laten nemen. Begin volgend jaar beslist de Eerste Kamer over de nieuwe wet.
In de grafiek hieronder kunt u gegevens over donorregistratie van alle Overijsselse gemeenten opzoeken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.