nieuws

Wifitracking in Enschede: 'Het is alsof je wordt achtervolgd'

Alsof iemand steeds met je meeloopt en over je schouder kijkt wat je koopt. Dat is de kern van de kritiek op wifitracking dat sinds begin september in Enschede toegepast wordt.
Wifitracking werkt heel simpel volgens marketing deskundige Jorik Heins: "Als de wifi op jouw telefoon aanstaat, dan schreeuwt die steeds in het rond omdat hij contact wil maken met een wifipunt. Als je de verschillende punten combineert kan je zien waar iemand loopt en naar welke winkels hij of zij gaat."

Het mag niet

Het CDA in Enschede heeft op zich geen moeite met wifitracking, maar wel dat de gemeente toestemming geeft om de gegevens langer dan 24 uur te bewaren. Raadslid Eric van der Aa: "Volgens de wet op de privacy mag dat niet. Daarom heb ik daar vragen over gesteld in de gemeenteraad. En nu blijkt dat de gegevens binnen 24 uur veranderd worden in een andere code. Dus ben je niet meer als persoon traceerbaar." 
"Onzin," zegt datadeskundige Dave Borghuis: "Want je verandert de ene unieke code in een nieuwe ook unieke code en als je die omslag kraakt, weet je wie het is." Borghuis sluit een klein apparaatje aan op zijn computer: "Ik zal laten zien hoe simpel je een WiFipunt kunt kraken en daar allerlei gegevens uit haalt. Dit printplaatje kost bijna niks en daarmee kan ik alle telefoons in het gebouw zien die een wifiverbinding proberen te maken." Binnen een paar minuten rolt er een hele lijst uit zijn computer: "Iedere telefoon heeft een eigen code. De eerste cijfers geven aan welke producent de telefoon gemaakt heeft, de rest is een soort persoonlijk adres. Kijk hier zie je mijn iPhone en een andere telefoon probeert nu verbinding te maken met de wifi van de buren."

Maar wat kan de Gemeente Enschede met de gegevens

Vooral voor de winkeliers is het interessant om te weten naar welke winkels mensen gaan en van welke kant. Jorik Heins: "Je kan dan zien dat mensen vooral van rechts komen en daar kan je je reclame en etalage op aanpassen." Heins heeft niet zo'n moeite met wifitracking: "Als je ziet wat we via internet allemaal over onszelf vertellen. Neem Facebook: Facebook koppelt continu al de gegevens waar je bent, wat je interessant vindt en met wie je dat deelt. Dan is zo'n looprichting bepalen de moeite niet. Het zijn een soort cookies in de computer die bijhouden wat je doet. Ik heb daar geen problemen mee."

Dave Borghuis is juist wel huiverig voor dit soort ontwikkelingen: "Dat het kan en mag wil nog niet zeggen dat het goed is. Op mijn computer blokkeer ik de cookies en als ik de stad inga neem ik of geen telefoon mee of zet de wifi uit."

Niks strafbaars

Volgens wethouder Eelco Eerenberg gebeurt er niks raars in zijn stad: "Alles wat we doen mag, is volgens de wet. Niemand is als persoon traceerbaar, we hebben inmiddels duidelijk aangegeven dat we in het centrum via wifipunten meten, dus niks raars."
En de eerste resultaten zijn inmiddels binnen: "Vorige week hadden we een kwart miljoen bezoekers in de binnenstad, waarvan ruim 40 procent er voor het eerst was. We gaan nu eens rustig kijken wat we daar samen met de winkeliers mee kunnen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.